Serbija išsiuntė kariuomenės vadą prie sienos su Kosovu

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sekmadienio vakarą išsiuntė kariuomenės vadą į pasienį su Kosovu, pranešė pats generolas Milanas Mojsilovičius, įtemptiems abiejų šalių santykiams paaštrėjus dėl neseniai įvykusių blokadų.

​Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sekmadienio vakarą išsiuntė kariuomenės vadą į pasienį su Kosovu, pranešė pats generolas Milanas Mojsilovičius, įtemptiems abiejų šalių santykiams paaštrėjus dėl neseniai įvykusių blokadų.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sekmadienio vakarą išsiuntė kariuomenės vadą į pasienį su Kosovu, pranešė pats generolas Milanas Mojsilovičius, įtemptiems abiejų šalių santykiams paaštrėjus dėl neseniai įvykusių blokadų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 11:34 AM

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, tačiau Belgradas atsisako pripažinti šį žingsnį ir skatina likusius 120 000 serbų nepaklusti Prištinos valdžiai.

Šimtai etninių serbų, pasipiktinę buvusio policijos pareigūno suėmimu, gruodžio 10 dieną Kosovo šiaurinėje dalyje, kur gyventojų daugumą sudaro serbai, įrengė kelių užkardas, dėl kurių buvo paralyžiuotas eismas per du sienos perėjimo punktus.

„Padėtis ten sudėtinga ir komplikuota“, – sakė Serbijos kariuomenės vadas sekmadienį interviu vietos naujienų kanalui „Pink TV“.

„Artimiausiu metu Serbijos kariuomenė turi būti palei administracinę liniją“, – teigė jis, pavartodamas Belgrado vartojamą terminą sienai su Kosovu žymėti.

Generolas pridūrė, kad po susitikimo su A. Vučičiumi Belgrade jis buvo pakeliui į Rašką, miestą, esantį maždaug už 10 km nuo sienos su Kosovu.

„Užduotys, kurias gavo Serbijos kariuomenė, ... yra tikslios, aiškios ir bus visiškai įgyvendintos“, – sakė M. Mojsilovičius.

Naujausia įtampa kilo po to, kai Kosovas gruodžio 18 dieną numatė vietos rinkimus serbų daugumos savivaldybėse, o pagrindinė serbų politinė partija pareiškė, kad juos boikotuos.

Buvęs policininkas, įtariamas dalyvavęs išpuoliuose prieš etninių albanų policijos pareigūnus, buvo suimtas, o tai sukėlė barikadas pastačiusių etninių serbų pasipiktinimą.

Prieš pat M. Mojsilovičiui išvykstant į pasienio zoną, kelios Serbijos žiniasklaidos priemonės transliavo socialiniuose tinkluose paplitusį vaizdo įrašą, kuriame girdimas šaudymas.

Žiniasklaida teigė, kad ankstyvą sekmadienio vakarą, kai Kosovo pajėgos bandė išardyti barikadą, įvyko „mūšiai“.

Kosovo policija šį teiginį atmetė ir savo „Facebook“ puslapyje pareiškė, kad jos nariai nedalyvavo jokiuose susirėmimuose.

Prištinoje įsikūrusios žiniasklaidos priemonės nurodė, kad NATO vadovaujamų taikdarių pajėgų (KFOR) patrulis buvo šaudymo apylinkėse, tačiau apie sužeistuosius ar padarytą žalą nepranešta.

KFOR, pastaruoju metu sustiprinusios savo pajėgas šiaurėje, šio incidento nekomentavo.

Lapkričio mėnesį šimtai serbų policijos pareigūnų, įtrauktų į Kosovo policiją, taip pat teisėjų, prokurorų ir kitų pareigūnų išėjo iš darbo protestuodami prieš prieštaringai vertinamą sprendimą uždrausti Kosove gyvenantiems serbams naudoti Serbijoje išduotus valstybinius numerius.

Dėl kilusio pasipiktinimo Priština sustabdė šią politiką, tačiau dėl šio masinio išėjimo Kosove susidarė saugumo vakuumas.

Serbijos ministrė pirmininkė Ana Brnabič praėjusią savaitę pareiškė, kad padėtis su Kosovu yra „ant ginkluoto konflikto slenksčio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.