„Totalinis karas“: 19 žmonių žuvo per automobilių sprogimus Somalio centre

Somalio centrinėje dalyje esančiame mieste trečiadienį per vienu metu įvykdytus automobiliuose padėtų bombų išpuolius žuvo 19 žmonių ir dar keli buvo sužeisti, pranešė saugumo pareigūnai ir liudininkai.

 Somalio saugumo pajėgos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Somalio saugumo pajėgos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 2:11 PM

„Per sprogimus žuvo devyniolika žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius ir civilius“, – sakė Mahaso rajono, kuriame buvo įvykdyti išpuoliai, su vyriausybe susijusios bendruomenės milicijos lyderis Mohamedas Moalimas Adanas.

Išpuolis, dėl kurio atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „al Shabaab“, įvykdytas Hirano regione centriniame Somalyje, kur prieš kelis mėnesius buvo pradėtas didelis puolimas prieš su „al Qaeda“ susijusią grupuotę.

„Teroristai, po to, kai buvo nugalėti, ėmė desperatiškai taikytis į civilius gyventojus, tačiau tai nesustabdys žmonių noro ir toliau juos nugalėti“, – sakė Mahaso policijos vadas Osmanas Nuras.

„Per sprogimus žuvo nekalti civiliai“, – pridūrė jis.

„Al Shabaab“ prisiėmė atsakomybę savo žiniasklaidos padalinio paskelbtame pareiškime, kuriame teigiama, kad kovotojai detonavo sprogmenis karinėse bazėse Mahase, taip pat užpuolė kitą bazę Dadan Ado mieste, esančiame maždaug už 17 kilometrų, teigė stebėsenos grupė SITE.

Liudininkai pasakojo, kad sprogimai įvyko netoli restorano, esančio netoli Mahaso rajono administracijos pastato.

„Mačiau devynių civilių, įskaitant moteris ir vaikus, lavonus, tai buvo siaubingas išpuolis“, – kiek anksčiau sakė liudininkas Adanas Hassanas.

„Totalinis karas“

Somalio prezidentas Hassanas Sheikhas Mohamudas paskelbė „totalinį karą“ prieš grupuotę „al Shabaab“, kuri jau 15 metų vykdo kruviną sukilimą prieš tarptautinės bendruomenės remiamą federalinę vyriausybę.

Liepą vietinių klanų sukarintos grupuotės, vadinamos „Macawisley“, centrinėje Somalio dalyje pradėjo sukilimą prieš šią grupuotę, o rugsėjį H. S. Mohamudas išsiuntė kariuomenę paremti pasipriešinimo pajėgas.

Pastaraisiais mėnesiais kariuomenė kartu su sukarintomis grupuotėmis per operaciją, remiamą JAV antskrydžių ir Afrikos Sąjungos (AS) pajėgų, vadinamų ATMIS, atkovojo daug teritorijų centrinėse Galmudugo ir Hiršabelės valstijose.

Tačiau sukilėliai dažnai atsako kruvinais išpuoliais, pabrėždami, kad, nepaisant puolimo, jie sugeba smogti į Somalio miestų centrus ir karinius objektus.

Nors maždaug prieš 10 metų „al Shabaab“ buvo išstumta iš pagrindinių šalies miestų centrų, ji tebėra įsitvirtinusi didžiuliuose vidurio ir pietų Somalio kaimo regionuose ir toliau vykdo smurtines atakas.

Spalio 29 dieną sostinėje Mogadiše per du automobiliuose padėtų bombų sprogimus prie Švietimo ministerijos žuvo 121 žmogus – tai daugiausiai aukų per penkerius metus pareikalavęs išpuolis šioje neramioje Afrikos Kyšulio šalyje.

Lapkričio 27-ąją aštuoni civiliai žuvo per 21 valandą trukusią vieno politikų ir vyriausybės pareigūnų pamėgto sostinės viešbučio apgultį.

Per trigubą sprogdinimą Hirano krašto sostinėje Beledveinėje spalį žuvo 30 žmonių, įskaitant vietos pareigūnus.

O per rugpjūtį surengtą vieno Mogadišo viešbučio apsiaustį, trukusią 30 valandų iki kol saugumo pajėgoms pavyko įveikti viduje buvusius kovotojus, žuvo mažiausiai 21 žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.