Australija perka Ukrainoje išbandytas JAV raketų sistemas

Ketvirtadienį Australija pranešė įsigysianti JAV siūlomas tokias pačias tolimojo nuotolio mobiliąsias raketų sistemas, kokias Ukraina naudoja mūšio lauke prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas.

HIMARS.<br>ZumaPress/Scanpix asociatyvi nuotr.
HIMARS.<br>ZumaPress/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 9:27 AM

Vyriausybės teigimu, didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemos (HIMARS) ne tik atgrasytų pulti Australiją, bet ir gali būti lėktuvais dislokuotos visame pasaulyje.

„HIMARS sistemos efektyvumas Ukrainos konflikte tikrai turėjo įtakos vyriausybės sprendimui“, – visuomeniniam transliuotojui ABC sakė gynybos pramonės ministras Patas Conroy'us.

Vyriausybė nedelsdama ėmėsi veiksmų ir užsakė sistemas, kad užsitikrintų savo vietą eilėje įsigyti HIMARS, kurių paklausa pasaulyje „nepaprastai išaugo“, sakė P. Conroy‘us.

Australija tikisi dislokuoti HIMARS, įskaitant paleidimo įrenginius, raketas ir mokomąsias raketas, 2026–2027 m., pranešė vyriausybė. Ministras atsisakė pasakyti, kiek kainuos sistemos, jis tik pasakė, kad Australija išleis 1–2 milijardus Australijos dolerių (680 mlrd.–1,4 mlrd. JAV dolerių) įsigyti HIMARS ir kitus užsakytus ginklus – Norvegijoje įsikūrusios „Kongsberg“ gaminamas priešlaivines raketas NSM, kuriomis nuo 2024 m. apginkluos savo naikintuvus ir fregatas.

HIMARS padidintų Australijos armijos smūgio diapazoną nuo 30 km iki 300 km, o galiausiai ateityje įsigytos tikslaus smūgio raketos jį išplėstų iki 500 km, sakė P. Conroy‘us. Paklaustas, ar HIMARS bus dislokuotos Ramiojo vandenyno regione, kur Kinija stiprina karinę ir diplomatinę įtaką, ministras sakė, kad turint galvoje, kaip lengva dislokuoti šias sistemas visame pasaulyje, tai „tikrai vertingas turtas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.