Malyje per kelis išpuolius nuo sprogmenų žuvo 14 karių

Per koordinuotus islamo ekstremistų išpuolius žuvo 14 Malio karių, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė šalies kariuomenė.

Per koordinuotus islamo ekstremistų išpuolius žuvo 14 Malio karių, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė šalies kariuomenė.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Per koordinuotus islamo ekstremistų išpuolius žuvo 14 Malio karių, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė šalies kariuomenė.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 2:31 PM

Keli savadarbiai sprogstamieji užtaisai buvo susprogdinti tarp Dijos ir Djafarabės kaimų, taip pat tarp Kumaros ir Masinos miestelių centrinėje Malio dalyje, trečiadienį pranešė kariuomenės viešųjų ryšių direktorius, pulkininkas Souleymane Dembele.

Per tuos pačius šios savaitės išpuolius Malio pajėgos nukovė daugiau kaip 30 teroristų, sakė S. Dembele.

Šią Vakarų Afrikos valstybę jau dešimtmetį krečia smurtas, susijęs su grupuotėmis „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ (IS). Žuvo tūkstančiai žmonių.

Malio valdančiajai chuntai, užgrobusiai valdžią per du nuo 2020-ųjų įvykdytus perversmus, sunkiai sekasi kovoti su džihadistais, ypač po to, kai rugpjūčio mėnesį, pašlijus jos santykiams su Paryžiumi, pasitraukė Prancūzijos kariai. Prancūzija šiame regione veikė nuo 2013 metų, kai pasiuntė savo karius į Malį atremti į sostinę Bamaką besiveržusių ekstremistų.

Nuo 2021 metų gruodžio chunta bendradarbiauja su samdiniais iš privačios rusų karinės bendrovės „Wagner“, tačiau rusams taip pat nepavyko sustabdyti smurto. Rugpjūčio mėnesį per jų kareivinių užpuolimą žuvo 42 kariai.

„Ekstremistų grupuotės ir toliau siaubia šią Sachelio regiono šalį, nors chunta samdo samdinius, kad sustabdytų smurto augimą. Akivaizdu, kad tai neveikia“, – sakė žvalgybos analizę teikiančios bendrovės „Intelonyx Intelligence Advisory“ generalinis direktorius Laithas Alkhouri.

„Didelis aukų skaičius rodo nenuilstamas ekstremistų grupuočių pastangas susilpninti likusių Malio karių ryžtą. Jei tokių išpuolių bus daugiau, chuntai teks pasitelkti papildomą saugumo pagalbą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.