Ministerija: per Izraelio reidą Vakarų Krante žuvo 9 žmonės

Per Izraelio reidą Vakarų Kranto Dženino pabėgėlių stovykloje ketvirtadienį žuvo 9 palestiniečiai, tarp jų – ir pagyvenusi moteris, pranešė palestiniečių pareigūnai, kartu apkaltinę kariuomenę panaudojus ašarines dujas ligoninėje.

Susirėmimai su Izraelio kariuomene Vakarų Krante.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr. 
Susirėmimai su Izraelio kariuomene Vakarų Krante.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-26 11:20, atnaujinta 2023-01-26 13:53

Žuvusiųjų skaičius išaugo iki „devynių kankinių, įskaitant pagyvenusią moterį“, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija ir pridūrė, kad dar daugybė žmonių buvo sužeista.

Atskirame pareiškime palestiniečių sveikatos apsaugos ministrė Mai al Kaila sakė, kad „okupacinės pajėgos šturmavo Dženino vyriausybinę ligoninę ir tyčia paleido ašarines dujas iš balionėlių į ligoninės pediatrijos skyriuje“. Ji apibūdino padėtį pabėgėlių stovykloje kaip „kritinę“ ir sakė, kad Izraelio pajėgos neleidžia greitosios pagalbos automobiliams pasiekti sužeistųjų.

AFP paprašyta Izraelio kariuomenė atsisakė komentuoti sveikatos apsaugos ministro kaltinimą dėl ašarinių dujų. Ji tik pareiškė, kad jos „pajėgos veikia Dženine“.

Ketvirtadienį Vakarų Krante šiais metais jau žuvo 29 palestiniečiai, įskaitant kovotojus ir civilius, daugumą jų nušovė Izraelio pajėgos.

Dženino gubernatoriaus pavaduotojas Kamalas Abu al Rubas AFP sakė, kad žmonės gyvena „tikro karo sąlygomis“. „Izraelio kariuomenė viską griauna ir šaudo į viską, kas juda“, – sakė jis AFP.

„Tarptautinė tyla“

2022 metais Izraelyje ir palestiniečių teritorijose žuvo mažiausiai 26 izraeliečiai ir 200 palestiniečių, dauguma jų – Vakarų Krante, kurį Izraelis okupavo 1967 metais per Šešių dienų karą.

Palestiniečių prezidentūra pareiškė, kad ketvirtadienį surengtas reidas Dženine vyko „tvyrant tarptautinei tylai“.

„Tai skatina okupacinę vyriausybę vykdyti žudynes prieš mūsų žmones pasaulio akivaizdoje“, – sakė palestiniečių prezidento Mahmudo Abaso atstovas spaudai Nabilas Abu Rudeinas.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministrė paragino surengti skubų susitikimą su Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu dėl įvykių Dženine.

Naujausi smurto atvejai įvyko kitą dieną po to, kai Izraelio pajėgos per atskirus incidentus nušovė du palestiniečius.

Netoli Vakarų Kranto Kalkilijos miesto nužudytas 22 metų jaunuolis, Izraelio kariuomenei teigiant, kad jis bandė peiliu subadyti kareivius. Vėliau Izraelio pajėgos nužudė 17-metį, kuris per reidą Šuafato pabėgėlių stovykloje Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje į policiją nukreipė, kaip vėliau paaiškėjo, netikrą ginklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.