Pagal naują susitarimą Filipinai suteikė JAV daugiau karinių bazių

Filipinai leido JAV kariams naudotis daugiau karinių bazių šalyje, apie naują susitarimą paskelbta ketvirtadienį per JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino vizitą.

JAV karinė bazė Filipinuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV karinė bazė Filipinuose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 10:24 AM

Bendrame Manilos ir Vašingtono pareiškime sakoma, kad šalys susitarė įtraukti keturias naujas vietas į 2014 m. sustiprinto bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimą (EDCA), leidžiantį JAV kariams rotuoti penkiose Filipinų karinėse bazėse.

„EDCA išplėtimas padarys mūsų aljansą stipresnį ir atsparesnį bei paspartins mūsų bendrų karinių pajėgumų modernizavimą“, – sakoma pareiškime. Tai padės greičiau suteikti humanitarinę pagalbą ir reaguoti į nelaimes, susijusias su klimato kaita ir kitais bendrais iššūkiais, priduriama jame.

Per susitikimą su Filipinų prezidentu Ferdinandu Marcosu jaunesniuoju ir kitais aukščiausiais vyriausybės pareigūnais L. Austinas pabrėžė, kad JAV ir Filipinų ryšiai išlieka tvirti, o jo ir prezidento Joe Bideno tikslas yra juos stiprinti „visais įmanomais būdais“. JAV valstybės sekretorius sakė, kad Filipinai yra svarbi sąjungininkė, todėl „ir toliau dirbsime (...) kurdami ir modernizuodami jūsų pajėgumus“.

Filipinai ir JAV nuo seno yra sąjungininkės, sudariusios sutartį gynybos srityje, tačiau vadovaujant buvusiam prezidentui Rodrigo Duterte diplomatiniai santykiai pablogėjo dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų ir glaudžių ryšių su Kinija. 2022 m. išrinktas F. Marcosas jaunesnysis stengiasi juos atkurti. Ketvirtadienį Filipinų prezidentas pakartojo įsitikinimą, kad Filipinų ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regiono ateitis „visada bus siejama su JAV“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.