Japonija ir Pietų Korėja atnaujina dvišalį saugumo dialogą

Didėjant grėsmei, kurią kelia Šiaurės Korėjos raketų bandymai ir Kinijos galios siekis, Japonija ir Pietų Korėja susitarė atnaujinti savo dvišalį saugumo dialogą.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ir Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ir Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 3:15 PM

Dvišalių santykių stiprinimas yra neatidėliotinas klausimas, ketvirtadienį po viršūnių susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk Yeolu Tokijuje pareiškė Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida. Kelios valandos prieš pokalbių pradžią Pchenjanas išbandė atominį ginklą galinčią nešti raketą, kurios veikimo nuotolis yra tūkstančiai kilometrų.

Tai pirmas kartas per 12 metų, kai Pietų Korėjos vadovas lankosi Japonijoje dvišalių pokalbių. Abi JAV sąjungininkės nori įveikti nesutarimus dėl Japonijos kolonijinės ir karo laikų praeities.

Šiuo tikslu Japonija nutrauks Pietų Korėjai skirtų puslaidininkių medžiagų eksporto kontrolę, o Seulas atsiims skundą, pateiktą Pasaulio prekybos organizacijai. Prekybos ginčo pagrindas buvo nesutarimai dėl kompensacijų priverstinio darbo aukoms korėjiečiams ir jų šeimoms per Japonijos kolonijinį valdymą (1910–1945 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.