Kim Jong Unas paragino didinti „ginklams tinkamų branduolinių medžiagų“ gamybą

Antradienį Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad šalies lyderis Kim Jong Unas paragino išplėsti „ginklams tinkamų branduolinių medžiagų“ gamybą. Pchenjanas taip pat galimai pristatė naują mažesnę taktinę branduolinę galvutę.

Kim Jong Unas apžiūri branduolines kovines galvutes Šiaurės Korėjoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas apžiūri branduolines kovines galvutes Šiaurės Korėjoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 11:32 AM

Valstybinė žiniasklaida paskelbė nuotraukas, kuriose Kim Jong Unas matomas su uniformuotais generolais apžiūrintis išrikiuotas kompaktiškas žalias kovines galvutes, vadinamas „Hwasan-31“ (korėjiečių kalba tai reiškia vulkaną).

Šiaurės Korėja seniai siekia sukurti technologiją, leidžiančią tiek sumažinti branduolinę galvutę, kad ją galėtų nešti tarpžemyninės balistinės raketos. Sprendžiant iš nuotraukose ant sienų matomų diagramų, tai galėtų būti galvutės „Hwasan-31“.

Kim Jong Unas paragino Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų instituto pareigūnus išplėsti „ginklams tinkamų branduolinių medžiagų gamybą“, kad būtų „eksponentiškai padidintas“ Šiaurės Korėjos karinis arsenalas, pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA. Jis taip pat ragino „toliau gaminti galingus branduolinius ginklus“, kurie, jo teigimu, sukels baimę Šiaurės Korėjos priešams.

Ekspertai perspėjo, kad pademonstruoti galimai nauji taktiniai ginklai rodo esminę technologinę pažangą ir galimą pasirengimą atlikti dar vieną branduolinį bandymą.

„Šį kartą Šiaurės Korėja pristatė gerokai sumažintą taktinę branduolinę galvutę“, – sakė Pietų Korėjos Karaliaus Sedžiongo instituto mokslininkas Cheong Seong-changas. Jo teigimu, padidėjo galimybė, kad Šiaurės Korėja atliks septintąjį branduolinį bandymą su šiomis taktinėmis branduolinėmis galvutėmis. Tuomet, pasak kitų ekspertų, Šiaurės Korėja pasiskelbs branduoline valstybe ir sieks derybų su JAV.

Šiaurės Korėja siekia ne tik didinti branduolinių išteklių atsargas, bet ir diversifikuoti paleidimo mechanizmus. Antradienį ji teigė atlikusi antrą sėkmingą naujo povandeninio branduolinio kovinio drono bandymą.

Teigiama, kad pirmasis drono „Haeil“ (korėjiečių kalba tai reiškia cunamį) bandymas buvo atliktas praėjusią savaitę. Seulas abejojo šiuo teiginiu, Pietų Korėjos kariškiai sakė, kad jis netgi gali būti „išgalvotas“. Yra požymių, kad „Šiaurės Korėja kuria nepilotuojamus povandeninius laivus, tačiau manoma, kad jie vis dar yra ankstyvoje stadijoje“, sakė Jungtinio štabo viršininkai.

Antradienį Pchenjanas pranešė, kad „Haeil“ manevravo po vandeniu „41 valandą ir 27 minutes, įveikė 600 kilometrų ilgio imituotą maršrutą“ ir anksti pirmadienį sunaikino taikinį prie Šiaurės Korėjos Hamgiongo provincijos, sakoma kitame KCNA pranešime.

Pranešama, kad Rusija taip pat sukūrė panašų ginklą – branduolinę galią turinčią torpedą „Poseidon“, tačiau Šiaurės Korėja, pasak ekspertų, dar gali būti nepajėgi įvaldyti sudėtingą tokių ginklų technologiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.