JAV generolas: Rusija, Kinija ir Iranas ilgus metus kels problemų pasaulio saugumui

Trys šalys – Rusija, Kinija ir Iranas – kartu ilgus metus kels problemų pasaulio saugumui, pareiškė Jungtinių Valstijų Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley per 2024 fiskalinių metų gynybos biudžeto klausymus JAV Atstovų rūmų Ginkluotųjų pajėgų komitete.

Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley ir JAV gynybos sekretoriaus Lloydas Austinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley ir JAV gynybos sekretoriaus Lloydas Austinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2023, 10:05 AM

M.Milley pažymėjo, kad jam kelia susirūpinimą Rusijos ir Kinijos ryšiai. „Matome, kad jos suartėja. Nevadinčiau to tikru aljansu tiesiogine šio žodžio prasme, bet matome, kad jos suartėja, o Iranas yra trečiasis (sąjungininkas -red.). Todėl manau, kad šios trys šalys kartu sukurs problemų ateinantiems metams, ypač Rusija ir Kinija dėl savo pajėgumų“, – sakė generolas.

Generolas pabrėžė, kad Kinija ir Rusija turi priemonių kelti grėsmę JAV interesams. „Per pastaruosius 80 metų tarp didžiųjų valstybių nebuvo karo, daugiausia dėl taisyklių, nustatytų po Antrojo pasaulinio karo, ir Jungtinių Valstijų kariuomenės, kartu su mūsų sąjungininkais ir partneriais, pajėgumų. Turime išlikti galingiausia šalimi, jei norime ir toliau išlikti didžiąja galybe“, – sakė jis.

M.Milley pareiškė, kad Kinija yra ilgalaikis geostrateginis iššūkis numeris vienas Jungtinėms Valstijoms. Ypač M.Milley išreiškė susirūpinimą dėl Pekino branduolinės programos:

„Tikriausiai nieko negalime padaryti, kad sustabdytume, sulėtintume, sutrikdytume, uždraustume ar sunaikintume Kinijos branduolinės plėtros programą, kurią jie yra suplanavę artimiausiems 10–20 metų. Jie ketina tai daryti pagal savo planą. Yra labai mažai išorinių svertų, galinčių užkirsti tam kelią. Gali būti tam tikrų ekonominių svertų. Gali būti ir kitų dalykų žvalgybos pasaulyje.“

Jis pažymėjo, kad Kinija turi nacionalinį tikslą pasivyti ir pralenkti Jungtines Valstijas kariniu požiūriu. „Jie yra pakeliui į tai. Ir tai tikrai kelia nerimą. Tai tikrai nemalonu, ir mes turėsime ne tik neatsilikti, bet ir neatsilikti, o tai užtikrins taiką“, – sakė M.Milley.

Per biudžeto klausymus generolas taip pat pabrėžė, kad Rusija kelia grėsmę pasaulio stabilumui. „Mes remiame Ukrainą ginant jos suverenitetą ir remiame NATO, t. y. Jungtinių Valstijų karinį buvimą kiekvienoje šalyje, esančioje rytiniame Aljanso flange. Ši kova atitinka ne tik Ukrainos, bet ir Jungtinių Valstijų interesus apsaugoti sistemą, kuri pastaruosius aštuonis dešimtmečius neleido kilti didžiųjų galių karui“, – sakė jis.

Aptardamas JAV gynybos biudžetą, generolas M.Milley taip pat atkreipė dėmesį į pavojingą Irano politiką, kuris taip pat ėmėsi veiksmų, kad pagerintų savo branduolinio ginklo pajėgumus.

„Iranas per mažiau nei dvi savaites galėtų pasigaminti pakankamai daliosios medžiagos branduoliniam ginklui, o tikram branduoliniam ginklui pagaminti prireiktų vos kelių mėnesių“, – sakė M.Milley. Kartu jis teigė, kad JAV parengė keletą galimybių, kurias gali apsvarstyti, jei Iranas vis dėlto nuspręstų pasigaminti branduolinį ginklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.