Kinija pakeitė savo poziciją dėl Kurilų salų: tai dar labiau suartino Pekiną ir Maskvą

Kinija pirmą kartą nuo 1964 metų ėmė laikytis neutralumo Kurilų salų klausimu, o tai dar labiau suartino Pekiną ir Maskvą, praneša Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“.

Kinijos liaudies kongresas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Kinijos liaudies kongresas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2023, 5:54 PM

Jos šaltinių duomenimis, Kinijos vadovas Xi Jinpingas per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje pareiškė, kad Pekinas „nepalaikys nė vienos iš šalių“ teritoriniame ginče, kam priklauso pietinė Kurilų salų dalis.

Buvęs Kinijos lyderis Mao Zedongas 1964 metais sakė, kad keturios ginčijamos salos turi priklausyti Japonijai, ir nuo to laiko Pekinas šio klausimo nekėlė.

Dvišalės derybos dėl salų, Japonijoje vadinamų šiaurinėmis teritorijomis, o Rusijoje – Pietų Kurilų salomis, buvo nutrauktos, kai Tokijas įvedė sankcijas Kremliui dėl jo invazijos į Ukrainą.

Pasak agentūros šaltinių, Kinijos pozicijos pasikeitimas gali apsunkinti dešimtmečius trunkančio ginčo sureguliavimą, nes dabar Pekino remiama Maskva kažin ar nusileis šiuo klausimu.

Kovo 20–21 dienomis Maskvoje vykusiose derybose V. Putinas pabrėžė pernai ginčijamose salose sukurtos specialiosios bemuitės zonos plėtros svarbą ir paragino Kinijos kompanijas investuoti šiose teritorijose.

Maskva ir Tokijas nuo praėjusio amžiaus vidurio su pertraukomis veda derybas dėl taikos sutarties sudarymo po Antrojo pasaulinio karo. Pagrindinė kliūtis, trukdanti ją pasirašyti, – salų problema. Japonija pretenduoja į keturias Kurilų salas – Iturupą, Kunašyrą, Šikotaną ir Habomajų, remdamasi 1855 metų prekybos ir sienų sutartimi. Maskva teigia, kad Pietų Kurilai atiteko Sovietų Sąjungai pagal Antrojo pasaulinio karo išdavas, ir Rusijos suverenitetas juose nekelia abejonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.