Rusija pradėjo dideles karines pratybas Arktyje

Rusija pradėjo didelio masto karines pratybas Arkties vandenyse, juose dalyvauja 1 800 karių, keliolika laivų ir 40 lėktuvų bei sraigtasparnių.

Rusijos karinis laivas Arktyje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos karinis laivas Arktyje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 3:44 PM

Rusijos šiaurės karinis laivynas pranešė, kad pratybose daugiausia dėmesio bus skiriama „Rusijos prekybinio laivyno ir jūrų kelių, tokių kaip Šiaurės rytų jūrų kelias, saugumui užtikrinti“.

Tikimasi, kad manevrai truks kelias dienas. Bus išbandytas oro, jūrų ir sausumos pajėgų veiksmų koordinavimas, sakoma pirmadienį paskelbtame Šiaurės jūrų laivyno pranešime.

Šiaurės rytų jūrų kelias eina palei šiaurinę Rusijos pakrantę. Dėl klimato kaitos ledinuotas kelias tarp Atlanto ir Ramiojo vandenynų tampa vis perspektyvesniu laivybos maršrutu, todėl šie vandenys įgauna vis didesnę strateginę ir ekonominę reikšmę.

Rusijai šis jūrų kelias svarbus, kad ji galėtų lengviau eksportuoti Tolimojoje Šiaurėje išgaunamas žaliavas, pavyzdžiui, gamtines dujas, kurios suskystintos gabenamos iš Jamalo pusiasalio šiaurės vakarų Sibire.

Siekdama pareikšti savo pretenzijas į poliarinį regioną, Maskva daugiau kaip prieš 10 metų įsteigė padalinius, kurie specializuojasi kovoti Arktyje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.