Taivano prezidentė kritikuoja Kinijos surengtas pratybas, vadindama tai neatsakingu žingsniu

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen sukritikavo Kiniją dėl didelių jos karinių pratybų netoli demokratinės salos, pavadindama tai neatsakingu žingsniu. Vaizdo kreipimesi Tsai Ing-wen antradienį sakė, kad jos kelionės, kaip į JAV, yra seniai taikoma praktika. Atstovauti Taivanui kaip prezidentei ir puoselėti ryšius su draugais esą atitinka taivaniečių lūkesčius. „Tačiau Kinija tuo naudojasi, kad pradėtų karinius manevrus – o tai sukelia nestabilumą Taivano sąsiauryje ir regione. Tai nėra atsakinga didelės šalies pozicija“, – pabrėžė Tsai Ing-wen.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>AP/Scanpix nuotr.
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 3:55 PM

Prezidentė taip pat padėkojo Taivano ginkluotosioms pajėgoms už jų laikyseną per tris dienas trukusius didelius Liaudies išlaisvinimo armijos manevrus.

Nors pratybos pirmadienio vakarą buvo baigtos, Taivano pajėgos vien tik antradienį priešpiet per penkias valandas suskaičiavo 26 Kinijos lėktuvus ir devynis karo laivus netoli salos. 14 lėktuvai kirto anksčiau gerbtą vidurio liniją Taivano sąsiauryje ir įsiveržė į Taivano oro kontrolės zoną (ADIZ).

Kinija surengė manevrus, reaguodama į Taivano prezidentės vizitą JAV ir jos pokalbius su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy‘iu. Pratybos, Kinijos duomenimis, buvo skirtos perspėti nepriklausomybės jėgas Taivane, tai taip pat esą perspėjimas dėl užsienio kišimosi.

Komunistinė vadovybė Pekine daugiau kaip 70 metų nepriklausomai valdomą Taivaną laiko Liaudies Respublikos dalimi ir grasina užkariavimu. Kinija mėgina izoliuoti Taivaną tarptautiniu mastu.

Pekinas kategoriškai atmeta oficialius kitų šalių kontaktus su Taipėjumi. Panašią krizę rugpjūtį sulėkė tuometės JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymas Taivane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.