Šiaurės Korėjai paleidus raketą, Japonijoje buvo paskelbtas oro pavojus

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido raketą Japonijos jūros link, praneša naujienų agentūra „Yonhap“.

Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 8:09 AM, atnaujinta Apr 13, 2023, 9:30 AM

Pietų Korėjos ginkluotųjų pajėgų Jungtinio štabų viršininkų komiteto duomenimis, buvo paleista nenustatyto tipo balistinė raketa.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida pareiškė, kad sviedinys nukrito už jo šalies teritorinių vandenų ribų, ir pranešė sušaukęs Nacionalinio saugumo tarybos posėdį. Kiek vėliau Japonijos šiaurėje buvo paskelbtas oro pavojus. 

„Šiaurės Korėja ketvirtadienį paleido vidutinio arba didesnio nuotolio balistinę raketą, kuri sukėlė paniką Japonijos šiaurėje, kur vietos gyventojams buvo liepta eiti į slėptuves, nors galiausiai paaiškėjo, kad jokio pavojaus nebuvo“, – sakoma pranešime.

Gautomis žiniomis, oro pavojus Japonijos Hokaido saloje buvo atšauktas, kai tik paaiškėjo raketos skrydžio trajektorija.

„Reuters“ pažymi, kad Japonijos įspėjimo apie nepaprastąsias situacijas sistema jau kelis kartus buvo sutrikusi.

„Spalį įspėjimas dėl evakuacijos buvo paskelbtas, kai raketa praskriejo virš Japonijos. Daugelis žmonių apie tai sužinojo tik po to, kai ji nukrito į Ramųjį vandenyną. Po mėnesio per klaidą buvo paskelbtas įspėjimas apie neva virš Japonijos praskridusią raketą“, – tvirtina agentūra.

Hokaido saloje gyvena daugiau kaip 5 mln. žmonių.

Raketa buvo paleista praėjus kelioms dienoms po to, kai Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong-unas pažadėjo sustiprinti savo branduolinį arsenalą „praktiškesnėmis ir puolamosiomis“ priemonėmis.

Šiaurės Korėjos balistinių raketų ir branduolinės ginkluotės kūrimo programas draudžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijos. Tačiau Pchenjanas teigia, kad ginklų kūrimas yra būtinas siekiant duoti atkirtį Vašingtono ir jo sąjungininkų „priešiškai politikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.