Buvęs Sudano premjeras: padėtis šalyje gali virsti vienu didžiausių pilietinių karų pasaulyje

Buvęs ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas įspėjo, kad jei Sudane kiltų pilietinis karas, tai sukeltų rimtų pasekmių visame pasaulyje. Be to, jau buvo įvykdyta pirmoji JAV vadovaujama evakuacija.

Buvęs ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas įspėjo, kad jei Sudane kiltų pilietinis karas, tai sukeltų rimtų pasekmių visame pasaulyje. Be to, jau buvo įvykdyta pirmoji JAV vadovaujama evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas įspėjo, kad jei Sudane kiltų pilietinis karas, tai sukeltų rimtų pasekmių visame pasaulyje. Be to, jau buvo įvykdyta pirmoji JAV vadovaujama evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2023, 2:23 PM

Šeštadienį buvęs šalies ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas pareiškė, kad padėtis Sudane gali virsti vienu didžiausių pilietinių karų pasaulyje, jei konfliktas nebus greitai sustabdytas.

Kalbėdamas renginyje Kenijos sostinėje Nairobyje, A.Hamdokas sakė, kad konflikto paaštrėjimas turėtų didelį poveikį regionui ir kitoms pasaulio vietovėms.

„Tai didžiulė šalis, labai įvairialypė, – sakė jis. – Neduok Dieve, jei Sudanas pasieks pilietinio karo tašką... Sirija, Jemenas, Libija bus tik mažas spektaklis.“

„Manau, kad tai būtų košmaras pasauliui“, – sakė A.Hamdokas ir pridūrė, kad tai turėtų daugybę pasekmių.

Dabartinis konfliktas tarp Sudano kariuomenės, vadovaujamos generolo Abdel Fattaho Burhano, ir Mohammedo Hamdano Dagalo sukarintos sukarintos grupuotės „Greitosios palaikymo pajėgos“ (RSF) tęsiasi jau trečią savaitę.

A.Hamdokas anksčiau vadovavo šalies civilinei vyriausybei, kol buvo nušalintas per 2021 m. karinį perversmą, Burhanui ir Dagalo suvienijus jėgas.

„Tai nėra karas tarp kariuomenės ir mažo kiekio sukilėlių. Tai beveik kaip dvi armijos – gerai apmokytos ir gerai ginkluotos“, – sakė jis.

Jis ragino kuo greičiau nutraukti konfliktą, nes „nėra nė vieno, kuris iš to išeitų nugalėtojas“.

Parengta pagal DW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.