A. Blinkenas: padaryta pažanga sprendžiant Kalnų Karabacho konfliktą

Vašingtonas ketvirtadienį pareiškė, kad Azerbaidžanas ir Armėnija artėja prie konflikto dėl Kalnų Karabacho regiono sprendimo.

A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-05 08:11, atnaujinta 2023-05-05 08:12

Dvi buvusios sovietinės respublikos jau dešimtmečius kovoja dėl Kalnų Karabacho – kalnuoto Azerbaidžano regiono, kuriame gyvena dauguma armėnų – kontrolės.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad abi šalys „padarė didelę pažangą spręsdamos sudėtingus klausimus“ per šią savaitę Arlingtone (Virdžinijos valstija) vykusias taikos derybas su Azerbaidžano užsienio reikalų ministru Džeihunu Bairamovu ir Armėnijos užsienio reikalų ministru Araratu Mirzojanu.

„Abu parodė nuoširdų įsipareigojimą normalizuoti santykius ir užbaigti ilgalaikį konfliktą tarp jų šalių“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime.

A. Blinkenas toliau sakė, kad abi šalys „iš principo susitarė dėl tam tikrų sąlygų ir geriau supranta viena kitos pozicijas dėl dar neišspręstų klausimų“. Jis rekomendavo abiem diplomatams grįžti į savo sostines ir pranešti, kad „susitarimas yra ranka pasiekiamas“.

Konfliktas tarp Azerbaidžano ir Armėnijos vėl įsiplieskė praėjusiais metais, praėjus vos dvejiems metams po to, kai abi šalys užbaigė karą dėl šio regiono, per kurį 2020 metais žuvo daugiau kaip 6 500 žmonių. 2020 metų lapkritį, tarpininkaujant Rusijai, buvo susitarta dėl paliaubų.

Tačiau nepaisant paliaubų, konfliktas ne kartą įsiplieskė iš naujo. Azerbaidžanas kelis mėnesius blokavo Lačino koridorių, kuriuo Armėnija turi vienintelį priėjimą prie Kalnų Karabacho.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.