Norvegija reiškia susirūpinimą: Šiaurės jūroje padidėjo karinis Rusijos aktyvumas

Norvegijos kariuomenė pastebėjo, kad tarptautiniuose Šiaurės jūros vandenyse yra keli Rusijos laivai. Per pastaruosius du mėnesius šiame regione padidėjo Rusijos laivyno aktyvumas, rašo UNIAN, remdamasi Norvegijos laikraščiu „Nettavisen“. 

„Viceadmirolas Kulakovas“ Šiaurės jūroje. <br>Norvegijos ginkluotųjų pajėgų nuotrauka tviteryje.
„Viceadmirolas Kulakovas“ Šiaurės jūroje. <br>Norvegijos ginkluotųjų pajėgų nuotrauka tviteryje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 12:50 PM

Pasak Norvegijos kariuomenės pareiškimo, naujų Rusijos karo laivų pasirodymas siejamas su gegužės 9 d. minima „Pergalės diena“. Vis dėlto, šį kartą pastebimas didesnis aktyvumas nei ankstesniais metais.

Norvegija ir toliau stebi Rusijos laivų buvimą regione. Rusijos karinio jūrų laivyno laivai šiuo metu yra tarptautiniuose vandenyse. Nors tai visiškai teisėta, Norvegijoje tai buvo pabrėžta kaip dėmesio vertas faktas.

JAV karinio jūrų laivyno instituto analitikas, prisistatęs HI Suttono slapyvardžiu, taip pat atkreipė dėmesį į 5 Rusijos karinio jūrų laivyno laivų pasirodymą Šiaurės jūroje. Jis mano, kad laivai išplaukė iš Rusijos uostų Baltijos jūroje treniruotis.

Pažymima, kad tai ne pirmas kartas, kai Norvegijos atstovai atkreipia dėmesį į Rusijos laivyno aktyvumą. Vasario mėnesį šalies žvalgybos tarnyba pranešė, kad Rusija pirmą kartą per 30 metų Baltijos jūroje pradėjo dislokuoti laivus su taktiniais branduoliniais ginklais.

Bendras Skandinavijos šalių tyrimas parodė, kad Rusijos kariniai ir kiti laivai rinko duomenis Baltijos ir Šiaurės jūrose, kad galėtų organizuoti tolimesnius vėjo jėgainių parkų, dujotiekių sabotažus ir gadinti ryšių kabelius.

Balandžio mėnesį tapo žinoma, kad Švedijos ir Suomijos kariniai jūrų laivynai buvo paskelbę aukštą parengtį, jog užkirstų kelią galimam Rusijos išpuoliui prieš šalių energetikos tinklus. Tuo metu buvo pranešta, kad Rusijos karo laivai pastebėti netoli vėjo jėgainių parkų ir povandeninių elektros kabelių.

Tarptautinės žurnalistų grupės atlikto tyrimo duomenimis, rasta įrodymų, kad netoli „Nord Stream“ dujotiekio sprogimo vietų slapta buvo Rusijos laivų. Pažymima, kad tai buvo laivai, galintys vykdyti povandenines operacijas.

Šiomis aplinkybėmis Lenkijos vyriausybė priėmė įstatymo projektą, kuris leistų kariuomenei nuskandinti priešo laivus iškilus grėsmei dujotiekiui „Baltic Pipe“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.