Belgorodo šturmas – tik pradžia: ekspertas paaiškino, kodėl V. Putinas tikrai turėtų bijoti

Pirmadienį Rusijos Belgorodo srityje griaudėjo sprogimai, už kuriuos atsakomybę prisiimė Ukrainos pusėje kovojantys „Rusijos savanorių korpusas“ bei „Rusijos laisvės legionas“, kurie paskelbė į Rusijos teritoriją įsiveržę siekiant išlaisvinti šalį nuo autoritarinio Vladimiro Putino režimo ir ragino į kovą jungtis kitus rusus. Panašu, kad įvykiai Belgorode – tik pradžia, o dėl tolimesnio opozicinių pajėgų žygio turėtų sunerimti ne tik Kremliaus šeimininkas, bet ir Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.

Karybos ekspertas, atsargos pulkininkas V. Malinionis pakomentavo įvykius Rusijos Belgorodo srityje.<br>lrytas.lt koliažas.
Karybos ekspertas, atsargos pulkininkas V. Malinionis pakomentavo įvykius Rusijos Belgorodo srityje.<br>lrytas.lt koliažas.
Belgorodas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgorodas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Rusijos savanorių korpuso“ kovotojai Belgorode. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Rusijos savanorių korpuso“ kovotojai Belgorode. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka ir V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>AP / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sprogimas Belgorode.<br>lrytas.lt koliažas.
Sprogimas Belgorode.<br>lrytas.lt koliažas.
Kelias link Belgorodo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kelias link Belgorodo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

May 23, 2023, 10:24 PM, atnaujinta May 24, 2023, 9:10 AM

„Rusijos laisvės legionas“ kreipėsi į rusus, ramindamas vietos gyventojus ir ragindamas nesipriešinti: „Pasienio regionų gyventojai! Likite namuose, nesipriešinkite ir nebijokite: mes nesame jūsų priešai. Skirtingai nei V.Putino zombiai, mes neliečiame civilių ir nenaudojame jų savo tikslams“, – sakoma legiono kreipimesi.

Vėliau legionas paskelbė, kad kartu su „Rusijos savanorių korpusu“ išlaisvino Belgorodo srityje esantį Kozinkos kaimą, o priešakiniai daliniai įžengė į Graivorono miestą.

Tačiau šalies išvaduotojais apsiskelbusių pajėgų tikslas toli gražu neapsiriboja Belgorodo kaimų ir gyvenviečių išlaisvinimu. Kaip patys skelbia, pagrindinė šių kovotojų užduotis – nuversti V.Putino režimą ir atkurti demokratiją Rusijoje, todėl tikėtina, kad kovotojai žengs giliau į Rusijos teritoriją ir bandys surengti žygį į Maskvą.

Apie Belgorode kilusią sumaištį ir sukilusių Rusijos opozicinių pajėgų pagrindinį tikslą portalui lrytas.lt komentavo karybos ekspertas, Lietuvos kariuomenės atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

„Tai yra kovotojai iš Rusijos, kurie kariavo prieš V.Putino pajėgas Ukrainos teritorijoje. Ukrainiečiai leido jiems ten veikti ir susibūrė tokios pajėgos, kurios išsikėlė tikslą išlaisvinti Rusiją nuo V.Putino režimo ir atstatyti demokratiją“, – apie „Rusijos savanorių korpusą“ ir „Rusijos laisvės legioną“ kalbėjo jis.

Ekspertas pabrėžė, kad šių kovotojų tikslas siekia kur kas toliau už Belgorodo ribų, o Maskvos pasiųstos Vyriausiosios žvalgybos tarnybos (GRU) pajėgos kovoti su į šalį įsiveržusiais partizanais yra prastos kokybės.

„Jų tikslas – ne vien Belgorodas, jie sako, kad nori nuversti V.Putino valdžią. Kaip jiems seksis – žiūrėsime. Tai labai įdomi situacija, kadangi jie jau užėmė tam tikras gyvenvietes ir Rusija su jais kariauti nusiuntė dvi GRU brigadas, bet tos brigados yra labai prastos parengties, neįsivaizduoju, kaip jos galėtų būti efektyviai panaudotos, bet, aišku, tai vis tiek yra nemaži skaičiai žmonių.

Tuo tarpu kovotojai iš „Rusijos laisvės legiono“ turi kovinę patirtį, ir, kaip suprantu, jie ir ginklų turi – buvo kalbama ir apie tankus, ir apie artileriją, ir apie dronus“, – paaiškino V.Malinionis.

Kremliaus režimui oponuojančių rusų pajėgų įsiveržimas – džiugi žinia ir kontrpuolimui besiruošiančiam Kijevui, nes Maskva greičiausiai privalės permesti tam tikrose Ukrainos teritorijose kovojančius dalinius į prastai apsaugotas žemes Rusijos viduje.

„Iš esmės tai labai keičia situaciją Ukrainos naudai, kadangi su jų pagalba ukrainiečiai dabar perima iniciatyvą ir jei dar atsidaro ta Belgorodo kryptis, gali būti, kad rusai bus priversti permesti pajėgas ir iš Donbaso regiono į tą kryptį, kad sulaikytų veržimąsi, nes atstumas nuo Belgorodo iki Maskvos yra apie 650 km – tai nėra toks didelis atstumas.

Žiūrint operacine prasme, ta vietovė nėra niekaip apsaugota, ji yra labai pažeidžiama, nes visos pajėgos mestos į Donbaso regioną ir jei tas „Rusijos laisvės legionas“ sėkmingai veršis tolyn, tai gali tapti didele problema Kremliui. Tuo labiau, kad ukrainiečiai spaudžia Donbasą ir ruošia kontrpuolimą“, – kalbėjo karybos ekspertas ir pridūrė, kad šių kovotojų įsiveržimas į Belgorodą gali būti suderintas su Ukrainos kontrpuolimo planais:

„Manau, kad tai gali būti sinchronizuota ir su ukrainiečių kontrataka, kurią šie veiksmai padės įgyvendinti. Rusija susiduria su tokia didele dilema – ne priešas kažkoks puola, ne NATO, bet rusai patys sukyla.“

Maža to, pamažu prie „Rusijos savanorių korpuso“ bei „Rusijos laisvės legiono“ deklaruotos misijos „kovoti už Rusiją be V.Putino“ jungiasi net kareiviai iš reguliariųjų Rusijos kariuomenės pajėgų.

„Yra tokios informacijos, kad Rusijos, V.Putino daliniai perėjo į to korpuso pusę. Nežinau, kokie ten skaičiai, bet tai jau yra rimtas signalas, kad tų prisijungiančių gali dar padaugėti ir kol jie nužygiuos iki Maskvos, gali susidaryti didelė jėga. V.Putinui turėtų būti labai neramu ir tai yra labai įdomi situacija“, – komentavo V.Malinionis.

„Pasigirdo net ir tokios kalbos, kad jau formuojasi „Belgorodo liaudies respublika“. Tai, ką rusai darė Donbase, dabar kitu galu atsigręžia prieš juos“, – pridūrė ekspertas.

V.Malinionio vertinimu, jei šios opozicinės kovinės grupės žengs gilyn į Rusijos teritoriją Maskvos link, tai sukels V.Putinui didelį galvos skausmą, nes kelias į Maskvą tiesiog nėra pakankamai saugomas.

„Sunku pasakyti, kokio tai dydžio pajėgumai yra, bet įsiveržti į priešo teritoriją su vienu batalionu turbūt būtų sunku. Manau, kad tai yra gerokai daugiau karių – gali būti kelios brigados, sunku pasakyti. Bet net ir pora brigadų Rusijai toje kryptyje yra didelė problema, nes iki Maksvos ta teritorija absoliučiai nėra ginama ir saugoma, kadangi rusai niekada nesitikėjo, kad juos puls, nes turi branduolinį ginklą, o dabar niekas iš užsienio jų nepuola, tiesiog patys rusai įsiveržia atgal į savo namus iš Ukrainos teritorijos“, – sakė karybos ekspertas.

Tačiau nuo įtampos tikriausiai ausyse spengia ne tik V.Putinui, bet ir jo bendražygiui Baltarusijoje A.Lukašenkai, mat susiklosčiusią padėtį įdėmiai stebi ir Ukrainoje prieš okupantus kovojantis baltarusių Konstantino Kalinausko pulkas, pažadėjęs pasibaigus karui Ukrainoje išlaisvinti ir Baltarusiją.

„Čia, aišku, turėtų būti labai neramu ir A.Lukašenkos režimui, kadangi Ukrainoje kariauja K.Kalinausko pulkas, kuris greičiausiai irgi atidžiai seka situaciją ir, tikiu, kad pasitaikius progai lygiai tas pats gali atsitikti ir Baltarusijos teritorijoje. Dabar aš tik spekuliuoju, bet manau, kad jie (K.Kalinausko pulkas -red.) irgi rimtai apie tai galvoja“, – samprotavo V.Malinionis.

Reaguodama į sprogimus ir „Rusijos savanorių korpuso“ bei „Rusijos laisvės legiono“ šturmą Belgorode, Maskva aktyvavo dvi GRU brigadas, srities gubernatorius paskelbė ekstremalią, „antiteroristinę“ padėtį, gyventojai ėmė masiškai bėgti iš Belgorodo.

„Pažiūrėsime, kaip seksis toms Rusijos GRU brigadoms sukovoti, bet šios brigados nėra taktiniai koviniai vienetai, tai yra ne tam skirtos pajėgos ir gali būti, kad jos bus labai neefektyvios mūšio lauke“, – teigė V.Malinionis ir pridūrė, jog į šiuos įvykius reikia žiūrėti rimtai:

„Tam tikras chaosas ten tikrai dabar yra ir žiūrėsime, kuo tai baigsis. Buvo išleistas įsakymas netgi dėl Belgorodo srities gyventojų mobilizavimo esant reikalui. Tai reiškia, kad situacija yra rimta ir dabar mes tik galime spėlioti, kokie yra to korpuso pajėgumai, bet, kaip ir sakiau, su vienu batalionu jie to tikrai nedarytų, tai turėtų būti žymiai didesnės pajėgos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.