Ukrainai besiruošiant kontrpuolimui, Rusija stiprina gynybos linijas: kokiose fronto linijose okupantai tikisi puolimo?

Ukrainai telkiant pajėgas kontrpuolimui, Rusija toliau masiškai formuoja gynybines linijas. Ypač grėsmingos linijos yra Zaporožės srities pietvakarinėje dalyje, kur daugelis apžvalgininkų tikisi pagrindinio Ukrainos puolimo smūgio.

Ukrainai telkiant pajėgas kontrpuolimui, Rusija toliau masiškai formuoja gynybines linijas. Ypač grėsmingos linijos yra Zaporožės srities pietvakarinėje dalyje, kur daugelis apžvalgininkų tikisi pagrindinio Ukrainos puolimo smūgio.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Ukrainai telkiant pajėgas kontrpuolimui, Rusija toliau masiškai formuoja gynybines linijas. Ypač grėsmingos linijos yra Zaporožės srities pietvakarinėje dalyje, kur daugelis apžvalgininkų tikisi pagrindinio Ukrainos puolimo smūgio.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kontrpuolimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kontrpuolimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kontrpuolimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kontrpuolimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainai telkiant pajėgas kontrpuolimui, Rusija toliau masiškai formuoja gynybines linijas. Ypač grėsmingos linijos yra Zaporožės srities pietvakarinėje dalyje, kur daugelis apžvalgininkų tikisi pagrindinio Ukrainos puolimo smūgio.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Ukrainai telkiant pajėgas kontrpuolimui, Rusija toliau masiškai formuoja gynybines linijas. Ypač grėsmingos linijos yra Zaporožės srities pietvakarinėje dalyje, kur daugelis apžvalgininkų tikisi pagrindinio Ukrainos puolimo smūgio.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 9:12 PM

Okupantų gynyba parengta beveik visame fronte bei okupuotame Kryme ir Rusijos viduje. Ją sudaro tranšėjos, bunkeriai ir atraminiai punktai, pėstininkų ir transporto priemonių slėptuvės, prieštankiniai grioviai, piramidinės betoninės prieštankinės kliūtys, dar vadinamos drakono dantimis, minų laukai, taip pat reljefo ir vandens telkinių ypatumai.

Tinkamai prižiūrimos, šios linijos gali būti sunkus iššūkis Ukrainos kariams.

Šiuo metu yra plačiai diskutuojama ar okupantai sugebės tinkamai šias gynybines linijas užpildyti. Rusijos kariuomenė negali tikėtis vienodu pajėgumu ginti visą 800 km ilgio fronto liniją. Gynybos metu didelėms Rusijos formuotėms gali tekti koordinuotai atsitraukti į paruoštas pozicijas – Rusija parodė, kad jos didelio masto manevravimo gebėjimai nėra patys geriausi.

Tačiau įtvirtinimai gali leisti rusams pagrindiniuose rajonuose smarkiai pasipriešinti ir galbūt sulėtinti Ukrainos pajėgas pakankamai ilgam, kad galėtų atvykti pastiprinimas.

Charkovo ir Luhansko sritys

Labiausiai į rytus nutolusi Rusijos gynybinė linija prasideda nuo Charkovo srities valstybinės sienos ir tęsiasi žemyn per Pokrovską ir Svatovę iki Kreminos ir Bilohorivkos Luhansko srityje, t. y. apie 140 km.

Palydovinės nuotraukos rodo, kad šį ruožą iš esmės sudaro viena vientisa gynybinė linija, nutolusi nuo dabartinės fronto linijos 5–20 km atstumu. Tačiau Rusijos pajėgos pradėjo statyti dar vieną sluoksnį šiaurinėje Luhansko srityje ir Charkovo srityje, pastebėjo laisvai samdomas OSINT analitikas Pasi Paroinenas.

Karo studijų instituto mokslininkė Karolina Hird teigė, kad Ukrainos puolimo atveju čia Rusijos pajėgos, panašu, ketina atsitraukti tik vieną kartą į tą vieną gynybinę liniją ir bandyti ją išlaikyti.

„Tai tarsi vienintelė jų galimybė – išlaikyti tą liniją, – sakė ji. – O tada, jei toje linijoje įvyks ukrainiečių proveržis, tai leis Ukrainos pajėgoms veržtis į okupuotą Luhansko sritį.“

Daugelio pranešimų duomenimis, Kupiansko ašį Charkovo srityje saugo gana išsklaidyta pajėgų grupuotė, įskaitant nukentėjusią 1-osios gvardijos 47-ąją tankų diviziją ir 6-osios jungtinės armijos 138-ąją atskirąją gvardijos motorizuotąją šaulių brigadą.

Toliau į pietus esančioje Kreminos ašyje Luhansko srityje jėgų koncentracija yra daug didesnė: čia yra Vakarų karinės apygardos, Centrinės karinės apygardos, oro desanto pajėgų, „specnazo“ (Rusijos specialiųjų pajėgų), okupuotų Donecko ir Luhansko sričių milicijos ir kitų nereguliarių formuočių elementų.

Kelios grupuotės, įskaitant elitines oro desanto pajėgas, jau kelis mėnesius kovoja šioje teritorijoje, patirdamos nuostolių, bet neužimdamos teritorijos. Mažai tikėtina, kad šios pajėgos bus šviežios.

Donecko sritis

Gynybinės linijos tęsiasi į vakarus nuo Severodonecko ir tęsiasi palei regioninę sieną tarp Luhansko ir Donecko sričių, kol pasiekia teritoriją už Bachmuto, kur jos baigiasi.

Remiantis ISW balandžio mėn. duomenimis, šios gynybos linijos buvo panašios į šiaurėje esančią vieno sluoksnio kietąją liniją. Pastaruoju metu šioje srityje buvo baigti statyti nauji žiemą pradėti įtvirtinimai, įskaitant įtvirtinimus priešais Lysičanską ir Popasną Luhansko srityje.

ISW duomenimis, dar viena gynybos linija vertikaliai eina nuo Bachmuto į pietus iki valstybės sienos.

Tačiau užnugaris į rytus nuo Bachmuto yra stebėtinai nesustiprintas, o tai atspindi faktą, kad būtent čia Rusija neseniai įgijo daugiausia pozicijų per „Wagner“ samdinių puolimą.

„Tai per karšta fronto linija, kad būtų galima statyti ką nors plataus“, – sakė P.Paroinenas.

K.Hird atkreipė dėmesį, kad už Bachmuto yra rezervuarų ir upių, kurios veikia kaip natūralios kliūtys, trukdančios mechanizuotam judėjimui. Kalbant apie esamą gynybą, kyla klausimas, kas ją prižiūrės, nes aplink Bachmutą yra nedaug įprastinių Rusijos pajėgų, išskyrus kelis Rusijos oro desanto dalinius.

Pati teritorija aplink okupuotą Donecką yra gerai įtvirtinta po beveik 10 metų abiejų pusių gynybos stiprinimo. Aplink Avdijivkos rajoną ir nuo Donecko krašto iki Marinkos yra daug įtvirtinimų. Kadangi šie įtvirtinimai ten buvo ilgą laiką, jie dažnai neįtraukiami į naujausius Rusijos gynybinių linijų žemėlapius.

Dėl to Doneckas ir aplinkinės gyvenvietės yra tvirtovė, kur būtų labai sunku išpildyti puolimo planus. Čia esančias pajėgas sudaro daug 1-ojo Donecko armijos korpuso, Rusijos pietinės karinės apygardos, Šiaurės laivyno ir daugybė nereguliariųjų bei savanorių batalionų.

Vakarų Donecko sritis ir rytinė Zaporožės sritis

Rusų linijos, prasidedančios ties Vuhledaru, Donecko srityje, tampa daug retesnės ir išsklaidytos. Tokia padėtis tęsiasi iki pat Kamiankos į šiaurę nuo Zaporožės srities.

Nėra tvirtos linijos, į kurią galėtų atsitraukti rusų pajėgos, ir labiau pasikliaujama vandens ir reljefo ypatumais per upes nusidriekusiose dirbamosiose žemėse. Esami grioviai ir pavieniai atraminiai punktai greičiausiai yra be įgulos.

Pajėgų grupės, esančios arčiau Vuhledaro, buvo „visiškai sutriuškintos“, – pasakojo K.Hird. – Elementai šioje vietovėje yra visiškai sugriauti. Jie bando užimti Vuhledarą nuo spalio mėnesio ir patyrė tiek daug nuostolių, kad ištisos jūrų pėstininkų formuotės buvo atkurtos per 3–4 iteracijas.“

Pasak ekspertų, rusai palei vietomis ginamą rajoną yra išsekę, be to, žinomos problemos su vadovavimu ir prasta valdymo struktūra bei kultūra.

Šie daliniai apima Rytų karinės apygardos elementus, Ramiojo vandenyno laivyno jūrų pėstininkus, oro desanto pajėgas, kai kurias specialiąsias pajėgas, taip pat kelias privačias karines bendroves ir nereguliarias pajėgas.

Zaporožės ir Chersono sritys

Sunkiausia bus pietuose, kur Rusijos pajėgos pasiruošė giluminei gynybai. Čia yra daugybė gynybinių linijų sluoksnių, besidriekiančių iki kelių dešimčių kilometrų gylyje. Gynybinės pozicijos išsidėsčiusios prie svarbiausių kelių ir supa tokias svarbias gyvenvietes kaip Tokmakas, Melitopolis ir Kamjanka.

Kelių įtvirtinimai matomi iki pat Krymo. Dviguba linija saugo siaurą perėją iš žemyninės dalies į pusiasalį, o pagrindiniai Krymo keliai taip pat apstatomi gynybiniais įtvirtinimais.

Krymo paplūdimiuose net iškasti grioviai, kurie vargu ar daug ką padės, nes Ukraina neturi pakankamai laivyno, kad galėtų vykdyti didelius išsilaipinimus, tačiau jie atskleidžia Rusijos pajėgų susirūpinimą dėl kontrpuolimo.

Tačiau gynybinės linijos pietinėje Zaporožės srityje yra grėsmingos. Čia yra daugybė prieštankinių griovių ir drakono dantų sluoksnių, taip pat apsaugotų pėstininkų ir transporto priemonių kovos pozicijų.

Pastaruoju metu pastebėta, kad rusai tarp gynybinės linijos ir priekinės kontaktinės linijos prideda daugiau pozicijų.

Jei rusų pajėgos bus smarkiai spaudžiamos, jos galės nuolat atsitraukti į už jų esančias pozicijas, tuo pat metu darydamos žalą ir lėtindamos ukrainiečių veiksmus, siekdamos juos palaužti ir suskaldyti.

Tiesą sakant, joms teks tai daryti, nes vargu ar visos šios gynybos priemonės dabar yra sukomplektuotos. Šioje fronto dalyje esančiose pajėgose yra sumušti iš Chersono pasitraukusių pajėgų likučiai ir iš kitų puolimo ašių perdislokuoti daliniai.

Tačiau jos taip pat matė mėnesius palyginti neintensyvių kovų, o tai reiškia, kad yra šviežesnės nei jų bendražygiai Donbase.

Tikėtinos grupuotės apima Pietų ir Rytų karinių apygardų jungtinių kariuomenių elementus, Juodosios jūros laivyno jūrų pėstininkus, „specnaz“, taip pat kelis savanorių batalionus.

Chersono srityje gynybinės pozicijos prasideda prie pat kairiojo (rytinio) Dniepro upės kranto, kuris buvo smarkiai užminuotas. Krantą dar labiau sutvirtina drakono dantys ir atsparios ugniavietės. Analitikų nuomone, mažai tikėtina, kad Ukrainos pajėgos surengs didelį smūgį per upę.

Ar Rusija gali sukomplektuoti savo gynybos linijas?

Kad gynybinės pozicijos būtų veiksmingos, Rusijos pajėgoms reikia pakankamai karių, įrangos ir kovos įgūdžių.

„Gynybinės pozicijos turi potencialo būti grėsmingomis kliūtimis, tačiau jų naudingumas beveik visiškai priklauso nuo to, ar jas palaiko pakankamai artilerijos ir personalo. Lieka neaišku, ar Pietų pajėgų grupė šiuo metu gali sutelkti šiuos išteklius“, – teigė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

ISW ne kartą pastebėjo, kad rusams tai gali būti problematiška.

„Dėl visų įtvirtinimų visame mūšio lauke – Rusijos pajėgos neturi pakankamai žmonių, kad galėtų tinkamai aptarnauti šiuos gynybinius įtvirtinimus, – sakė K.Hird. – Nėra taip, kad visose šiose linijose būtų sustatytos karių krūvos“.

Ji pridūrė, kad daugelyje fronto dalių kariai yra išsekę ir suskirstyti į keistas, ne pagal doktriną sudarytas formuotes.

Kad gynyba būtų veiksminga, besiginančioji pusė turi turėti nemažai pajėgų rezerve, kurios būtų atitrauktos nuo įtvirtintų pozicijų.

„Mūsų supratimu, taip paprasčiausiai nėra“, – sakė ji, nes visos Rusijos jungtinės ginkluotosios pajėgos jau pasitelktos.

Tačiau kai kurie įspėjo neatmesti Rusijos pasirengimo. P.Paroinen teigė, kad Rusijos pajėgos galėtų sustiprinti labiau į priekį išsikišusias gynybos pozicijas prastesnės kokybės kariais, pavyzdžiui, mobilizuotais šauktiniais, ir laikyti profesionalesnius dalinius rezerve, o supratusios, kur vyksta pagrindinis Ukrainos puolimas, atitraukti pajėgas iš kitų, ramesnių frontų.

„Rusijos kariuomenė greičiausiai turi pakankamai gyvosios jėgos ir rezervų, kad galėtų surengti atkaklią gynybą kartu su minų laukais ir įtvirtinimais, – rašė JAV karo analitikas Maiklas Kofmanas. – Tai nereiškia, kad Ukraina negali pralaužti Rusijos linijų, tačiau ankstesni puolimai rodo, kad Ukrainai sunku išlaikyti pagreitį po pasiekto proveržio.“

Abejonių kelia rusų šauktinių gebėjimai ir dvasia, taip pat jų ginkluotės lygis. Taip pat neaišku, kiek jie bus mobilūs, kai bus priversti atsitraukti į už jų esančią gynybą. Rusija iki šiol kare neteko tūkstančių pėstininkų mašinų ir šarvuočių transporterių.

Kita didelė problema, susijusi su gynybiniais atsitraukimo manevrais, yra prasta koordinacija Rusijos ginkluotosiose pajėgose. Atlikti organizuotą visos brigados ar pulko kovinį atsitraukimą atgal nėra įgūdis, kurį Rusijos pajėgos iki šiol yra įvaldžiusios, sakė K.Hird.

„Matėme daugybę nedidelių taktinių oficialių operacijų visoje linijoje, – kalbėjo ji. – Įgūdžiai, kurių reikia norint tai padaryti, labai skiriasi nuo to, ko reikia didelio masto gynybinėms operacijoms“.

Parengta pagal „The Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.