ASEAN šalys surengs savo pirmąsias bendras karines pratybas

Pietryčių Azijos šalys susitarė surengti savo pirmąsias bendras karines pratybas, kurios vyks Pietų Kinijos jūroje. Tai ketvirtadienį pranešė Indonezijos pareigūnai.

​Pietryčių Azijos šalys susitarė surengti savo pirmąsias bendras karines pratybas, kurios vyks Pietų Kinijos jūroje. Tai ketvirtadienį pranešė Indonezijos pareigūnai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Pietryčių Azijos šalys susitarė surengti savo pirmąsias bendras karines pratybas, kurios vyks Pietų Kinijos jūroje. Tai ketvirtadienį pranešė Indonezijos pareigūnai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2023, 3:56 PM

Apie tokį sprendimą paskelbta tvyrant vis didesnei įtampai dėl didėjančio Kinijos atkaklumo regione.

„Šiaurės Natunos jūroje surengsime bendras karines pratybas“, – po Pietryčių Azijos šalių gynybos pareigūnų susitikimo Balyje pareiškė Indonezijos ginkluotųjų pajėgų vadas Yudo Margono. Pasak jo, šiuose rugsėjį vyksiančiuose manevruose dalyvaus visos Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) narės ir stebėtojo statusą turintis Rytų Timoras. Pareigūnas pabrėžė, kad pratybų metu kovinių operacijų nebus – vietoj to dėmesys bus skiriamas jūrų saugumui ir gelbėjimo misijoms.

Nors ASEAN šalys praeityje jau yra surengusios bendras su JAV karinio jūrų laivyno pratybas, tai bus pirmas kartas, kai blokas savarankiškai organizuos karinius mokymus. Ši žinia paskelbta po to, kai Vašingtonas paragino Kiniją nutraukti provokuojančius veiksmus ginčijamuose vandenyse, ten vos neįvykus susidūrimui su Filipinų laivu ir kinų pilotui atlikus pavojingą manevrą šalia amerikiečių žvalgybinio lėktuvo. Kinijos laivai taip pat vis įsiveržia į Šiaurės Natunos vandenis, į kuriuos pretenduoja Indonezija, taip sukeliant nepasitenkinimą Džakartoje.

Kinija reiškia pretenzijas į praktiškai visą Pietų Kinijos jūrą, nepaisant analogiškų pretenzijų, reiškiamų Pietryčių Azijos valstybių gretose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.