Xi Jinpingas asmeniškai perspėjo V. Putiną nenaudoti branduolinių ginklų Ukrainoje

Vizito Maskvoje metu Xi Jinpingas asmeniškai perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nenaudoti branduolinių ginklų Ukrainoje, sužinojo laikraštis „Financial Times“. Anot šaltinių, dabar Kinija tuo naudojasi siekdama pagerinti santykius su Europos Sąjunga.

Xi Jinpingas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 3:49 PM

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas perspėjo V.Putiną nenaudoti branduolinių ginklų Ukrainoje. Kinijos vadovas tai padarė asmeniškai per vizitą Maskvoje 2023 m. kovą, rašo „Financial Times“ , remdamasis šaltiniais.

Nuo to laiko Kinijos pareigūnai priskyrė savo valstybei nuopelnus už tai, kad sugebėjo įtikinti V.Putiną atsisakyti „užslėptų grasinimų“ panaudoti branduolinius ginklus prieš Ukrainą, tvirtina leidinio šaltiniai. Užkirsti kelią V.Putinui panaudoti branduolinį ginklą tapo pagrindine Kinijos strategijos, kuria siekiama pataisyti santykius su Europos Sąjunga, dalimi, teigė aukštas Kinijos vyriausybės patarėjas, kurio pavardės laikraštis neatskleidė.

Dar kovo mėnesį ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad Xi Dzinpingo vizitas į Maskvą „sumažino branduolinio karo riziką“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija ir Kremlius į „Financial Times“ užklausą neatsakė.

V.Putinas nusivylė Xi Jinpingo vizito rezultatais, nes jis neatnešė Rusijai jokių reikšmingų pergalių: visų pirma nepavyko susitarti dėl dujotiekio „Power of Siberia-2“ statybos, teigė šaltiniai Vakarų šalyse. Pasak laikraščio pašnekovų, į galutinį bendrą pareiškimą buvo įtraukta sąlyga, smerkianti branduolinio ginklo naudojimą, beveik neabejotinai primygtinai reikalaujant Pekinui.

V.Putinas atmetė galimybę panaudoti taktinius branduolinius ginklus Ukrainoje: įvertinęs galimus pasekmių scenarijus, jis nusprendė, kad tai nesuteiktų Rusijai pranašumo, teigė šaltiniai, artimi Kremliui. Tikėtina, kad branduolinis smūgis okupuotas teritorijas paverstų uždrausta zona, tačiau nepadėtų Rusijos kariuomenei judėti į priekį, pažymėjo laikraščio pašnekovai.

Praėjus vos trims dienoms po to, kai Xi Jinpingas išvyko iš Maskvos, V.Putinas paskelbė apie Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijoje. Pentagonas tuomet pareiškė, kad nemato jokių ženklų, jog Rusija ruošiasi panaudoti branduolinius ginklus, todėl JAV neturi pagrindo keisti savo strategijos. Birželio 27 d. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka paskelbė, kad didelė dalis Rusijos branduolinių ginklų jau pristatyta į Baltarusiją.

Ukraina nemano, kad branduolinės galvutės jau Baltarusijoje

Mažai tikėtina, kad šiuo metu Rusijos branduoliniai ginklai jau būtų Baltarusijoje, interviu „Ukrinform“ sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Hromovas.

Jis sakė negalįs patvirtinti informacijos, kad į Baltarusiją jau pristatyta pirmoji branduolinių galvučių partija. „Būtina sudaryti specialias sąlygas branduolinės amunicijos saugojimui, įrengti bazę jų priežiūrai. Tai labai sudėtingas technologinis procesas. Iki šiol branduolinių galvučių buvimas Baltarusijos teritorijoje mažai tikėtinas“, – pabrėžė O. Hromovas.

Jis sakė, kad realią branduolinių ginklų panaudojimo prieš Ukrainą grėsmę sunku įvertinti. „Neturime pamiršti, kad vyksta karas su klastingu priešu, negerbiančiu tarptautinės teisės ir pasirengusiu viskam, kad pasiektų savo tikslus. Ryškus pavyzdys mums yra Kachovkos hidroelektrinė, kurią rusai sunaikino“, – sakė O. Hromovas.

Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministrai pasirašė dokumentus dėl taktinių branduolinių ginklų dislokavimo Baltarusijos teritorijoje gegužės 25 dieną. Tą pačią dieną Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka paskelbė, kad jau pradėtas Rusijos branduolinių ginklų perdislokavimas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per susitikimą su A.Lukašenka Sočyje paskelbė, kad taktiniai branduoliniai ginklai į Baltarusiją bus pristatyti po liepos 7–8 dienos. Birželio 16 d. V. Putinas paskelbė, kad į Baltarusiją atgabenta pirmoji branduolinių galvučių partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.