Seulas: Šiaurės Korėjos branduolinė ataka reikštų režimo „pabaigą“

Penktadienį Seulas pareiškė, kad jei Šiaurės Korėja panaudos branduolinius ginklus, tai reikš Kim Jong Uno režimo „pabaigą“. Prieš tai Pchenjanas pagrasino branduoliniu atsaku į didėjančius JAV karinių pajėgų dislokavimus pusiasalyje.

Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-21 08:41

Abiejų Korėjų santykiai itin įtempti, Šiaurės Korėja atlieka vis daugiau ginklų bandymų, o Seulas ir Vašingtonas stiprina karinį bendradarbiavimą.

Ketvirtadienį Pchenjano gynybos ministras perspėjo, kad šios savaitės JAV povandeninio laivo vizitas į Busaną – pirmasis nuo 1981 m. – Šiaurės Korėjai gali būti riba, kai ji pagal įstatymą panaudos branduolinius ginklus. Pernai Šiaurės Korėja priėmė platų branduolinį įstatymą, numatantį daugybę scenarijų, kai kurie jų migloti, kai ji galėtų panaudoti branduolinius ginklus, įskaitant prevencinius branduolinius smūgius, jei iškiltų grėsmė.

Seulas ir Vašingtonas jau anksčiau „aiškiai pasakė“, kad „bet kokia branduolinė ataka prieš aljansą sulauks neatidėliotino, didžiulio ir ryžtingo atsako“, sakoma Seulo gynybos ministerijos penktadienį paskelbtame pareiškime ir priduriama, kad jei taip atsitiktų, tai reikštų „Šiaurės Korėjos režimo pabaigą“.

JAV povandeninio laivo apsilankymas uoste tėra „teisėtas gynybinis atsakas“ į nesiliaujančius Pchenjano branduolinius grasinimus, sakoma pranešime.

Dėl laivo apsilankymo buvo susitarta per Pietų Korėjos prezidento Yoon Suk Yeolo kelionę į Vašingtoną balandį, tuomet jis ir JAV prezidentas Joe Bidenas griežtai perspėjo Pchenjaną dėl branduolinių ginklų panaudojimo padarinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.