Sirijoje – vis dažnesnė Rusijos ir JAV kaktomuša: skundžiasi itin pavojingais veiksmais

Pentagono pareigūnai vėl prašo Rusijos orlaivių nesiartinti prie JAV bepiločių dronų po to, kai vienas jų sekmadienį buvo smarkiai apgadintas Sirijoje.

Užfiksuota, kaip Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų naikintuvas Su-35 Flanker skrenda pavojingai arti JAV naikintuvo „MQ-9 Reaper“.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Užfiksuota, kaip Rusijos Federacijos karinių oro pajėgų naikintuvas Su-35 Flanker skrenda pavojingai arti JAV naikintuvo „MQ-9 Reaper“.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusijos naikintuvas MiG-31K.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos naikintuvas MiG-31K.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV naikintuvai F-16.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV naikintuvai F-16.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 8:23 AM

Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh antradienį sakė, kad JAV „nesiekia eskalacijos, nesiekia karo su Rusija“, kartu pridurdama, kad nebuvo jokio pateisinimo Rusijos lėktuvams priartėti prie bepiločio orlaivio „MQ-9 Reaper“.

„Mes ir toliau raginsime Rusijos pajėgas Sirijoje... laikytis elgesio standartų, kurių tikimasi iš nacionalinių oro pajėgų“, – sakė S. Singh, atsisakydama detalizuoti.

JAV šiemet atnaujino pastangas Sirijoje kovoti su kovotojų grupuote „Islamo valstybė“ (ISIS), nors ši organizacija, prieš dešimtmetį kontroliavusi didelius Irako ir Sirijos teritorijos plotus, prarado apie 95 proc. šių žemių.

Šiuo metu šias teritorijas kontroliuoja JAV, Rusija, Turkija ir Iranas. Šį mėnesį JAV pajėgos per oro antskrydį Rytų Sirijoje nukovė ISIS lyderį Usamahą Al-Muhajirą.

Į atsargą išėjęs JAV karinių oro pajėgų pulkininkas Jeffrey Fischeris „Newsweek“ aiškino, kad Rusija akivaizdžiai tęsia atakas prieš neginkluotus JAV orlaivius, veikiančius pagal oro erdvę reglamentuojančias taisykles.

„Jei norėtų, Rusija galėtų numušti šiuos orlaivius raketomis ar ginklais, tačiau vietoj to, regis, tik demonstruoja pavojingą priekabiavimą, – tęsė J. Fischeris. Be jokios abejonės, Rusijos veiksmai yra eskaluojantys. Galbūt jie tikisi iš JAV sulaukti tam tikro atsako, didesnio nei jau įgyvendintos diplomatinės ir švelniosios galios pastangos. Neaišku, kodėl JAV nesiėmė griežtesnės pozicijos prieš šiuos išpuolius.“

Rusijos naikintuvas sekmadienį per kelis metrus priartėjo prie JAV drono „MQ-9 Reaper“ ir paleido vadinamąsias tvyksles, skirtas suklaidinti priešų raketas, kurios smūgiavo dronui ir jį apgadino, antradienį nurodė JAV oro pajėgų vadavietė.

Pranešama, kad viena iš rusiškų tvykslių pataikė į MQ-9 ir smarkiai apgadino jo sraigtą, tačiau įgulai pavyko jį išlaikyti ore ir saugiai grąžinti į bazę.

„Akivaizdus Rusijos naikintuvo skrydžio saugumo nepaisymas menkina mūsų misiją užtikrinti ilgalaikį ISIS pralaimėjimą, – teigė vienas JAV generolų. – Raginame Rusijos pajėgas Sirijoje nedelsiant nutraukti šį neapgalvotą, neprovokuotą ir neprofesionalų elgesį.“

Pasak Pentagono, panašus atvejis įvyko liepos 5 d., kai Rusijos naikintuvai SU-35 persekiojo tris bepiločius orlaivius MQ-9, vykdančius misiją prieš ISIS taikinius. Pranešama, kad rusų pilotai priešais JAV bepiločius orlaivius numetė daugybę signalinių raketų, priversdami JAV orlaivius „atlikti vengimo manevrus“. Pranešama, kad vienas iš rusų pilotų įjungė papildomą degimą, būdamas tiesiai priešais vieną iš MQ-9 dronų, taip sumažindamas matomumą saugiam skrydžiui.

Pentagono spaudos sekretorius oro pajėgų brigados generolas Patas Ryderis liepos 6 d. pareiškė, kad Rusijos veiksmai buvo neprofesionalūs ir nesaugūs.

Po P. Ryderio pastabų kariuomenės pareigūnai pranešė apie atskirą incidentą, susijusį su MQ-9 persekiojimu virš Sirijos. Pranešama, kad Rusijos SU-34 ir SU-35 orlaiviai paleido signalines raketas į bepiločio orlaivio skrydžio trajektoriją, kurios, pasak pareigūnų, „praskriejo pavojingai arti orlaivio, keldamos pavojų visų dalyvių saugumui“.

Praėjusią savaitę agentūra „Associated Press“, remdamasi anoniminiu aukšto rango gynybos pareigūnu, pranešė, kad JAV svarsto kelias karines galimybes spręsti Rusijos priekabiavimo Sirijos danguje problemą, ir pridūrė, kad amerikiečių pajėgos neperleis teritorijos, o lėktuvai ir dronai vis tiek bus dislokuoti šalies vakariniame regione tik kovos su ISIS misijoms.

Rusijos pareigūnai yra pateikę panašių pareiškimų – per pastarąją savaitę jie du kartus teigė, kad JAV naikintuvai F-16 ir naikintuvai „Typhoon“ per vieną dieną pažeidė Sirijos oro erdvę al Tanfo rajone atitinkamai šešis ir aštuonis kartus, praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.