Taivanas žada sugriežtinti kovą su šnipinėjimu

Taivano gynybos ministerija pranešė stiprinsianti kovą su šnipinėjimu, kai prieš tai buvo sulaikytas kariuomenės pulkininkas leitenantas, įtariamas rinkęs žvalgybos informaciją Kinijai.

Taivano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 11:47 AM

Naujausias šnipinėjimo atvejis atskleistas Taivano ir Kinijos santykiams kaip niekada pablogėjus, Pekinui didinant karinį ir politinį spaudimą salai, kurią jis laiko savo teritorija.

Taivano gynybos ministerija trečiadienį reagavo į vietos žiniasklaidos pranešimus apie pulkininką leitenantą Hsiehą ir kitus, „tariamai Kinijos užverbuotus rinkti žvalgybos duomenis“. Gynybos ministerija pasmerkė šiuos asmenis, „įvykdžiusius tokius nusikaltimus kaip žmonių ir šalies išdavystė“. Jos pareiškime minimas Hsiehas, bet jo suėmimas nei patvirtintas, nei paneigtas. Kinijos komunistų įsiskverbimo akivaizdoje kariuomenė ir toliau stiprins kontržvalgybos mokymą ir didins saugumo budrumą“, – sakoma pranešime.

Pareiškimas paskelbtas po Centrinės naujienų agentūros, iš dalies finansuojamos valstybės, pranešimo, kuriame sakoma, kad Hsiehas dirbo kariuomenės Aviacijos ir specialiųjų pajėgų vadovybėje šiaurinėje Taojuano apskrityje. Jis tariamai surinko ir per tarpininką perdavė Kinijai žvalgybos informaciją, pranešė CNA, remdamasi prokurorais. Jis taip pat mėgino užverbuoti tarnybą einančius ir į pensiją išėjusius kariškius, kad sukurtų šnipų tinklą, pranešė CNA ir pridūrė, kad po pranešimo prokurorai pradėjo tyrimą.

Pranešta, kad Hsiehas ir įtariamas tarpininkas buvo sulaikyti, juos apklausė prokurorai, keturi į pensiją išėję įtariami kariškiai paleisti už užstatą.

Taivanas ir Kinija šnipinėja vienas kitą nuo 1949 m., kai baigėsi pilietinis Kinijos nacionalistų ir komunistų karas. Pastaraisiais metais šnipinėjimu Pekinui buvo apkaltinti keli buvę aukšto rango Taivano kariuomenės pareigūnai. Kovo mėnesį į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno kontradmirolas ir buvęs įstatymų leidėjas buvo apkaltinti siekę sukurti Kinijos šnipų tinklą. Sausį į pensiją išėjęs oro pajėgų generolas majoras gavo ketverių metų lygtinę bausmę už tai, kad priėmė atlygį maistu ir kelionėmis iš Honkongo verslininko, tariamai veikusio Pekino naudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.