Iš Lenkijos – daugiau signalų dėl „Wagner“: reikia tikėtis daugiau provokacijų prie sienos su Rusija ir Baltarusija

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis perspėjo dėl „tolesnių provokacijų ir intrigų“, galinčių kilti kitoje rytinės sienos su Baltarusija ir Rusija pusėje, didėjant įtampai tarp Varšuvos ir Minsko.

M.Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
M.Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
M.Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
M.Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
G. Nausėda ir M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
G. Nausėda ir M. Morawieckis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 10:58 AM

„Perspėjame dėl provokacijų iš Rusijos ir Baltarusijos. Grupuotė „Wagner“ gali vykdyti sabotažo akcijas, o visi, kurie nepakankamai įvertina šią grėsmę, gali būti atsakingi už tolesnes provokacijas ir intrigas iš tos pusės“, – sakoma M.Morawieckio pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Liepos 29 d. M.Morawieckis pareiškė, kad daugiau kaip 100 „Wagner“ samdinių pajudėjo link siauro žemės ploto tarp Lenkijos ir Lietuvos, vadinamo Suvalkų koridoriumi, ir kad tai yra „žingsnis link tolesnio hibridinio puolimo Lenkijos teritorijoje“. M.Morawieckis taip pat sakė, kad „Wagner“ samdiniai gali bandyti apsimesti migrantais, kad galėtų pereiti iš Baltarusijos į Lenkiją.

Ketvirtadienį Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka neigė Lenkijos teiginius, kad apie 100 kovotojų priartėjo prie Lenkijos sienos, ir sakė, kad Varšuva neva turėtų „padėkoti“ jam už tai, kad jis „pakvietė šiuos kovotojus pas mus (į Baltarusiją – red.)“, nes „priešingu atveju, be mūsų, jie būtų ten prasiskverbę (į Lenkiją – red.).“

Baltarusija ir Lenkija antradienį iškvietė savo ambasadorius, kai Lenkija pareiškė, kad du Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė jos oro erdvę. Lenkija paskelbė, kad dėl įtariamo pažeidimo padidins karių skaičių pasienyje su Baltarusija.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blasczakas taip pat perspėjo dėl tolesnių Baltarusijos provokacijų ir sakė, kad pastarojo meto hibridinės atakos yra koordinuojamos Kremliuje. Jis teigė, kad šių išpuolių tikslas – destabilizuoti Lenkiją, todėl šalis didina savo pajėgas pasienyje su Baltarusija, kad užkirstų kelią šiai destabilizacijai.

Ketvirtadienį susitikęs su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda M.Morawieckis taip pat sakė,kad Baltarusijoje gali būti apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių.

„Su prezidentu G.Nausėda mes kalbėjome apie „Wagner“ grupės grėsme. Mūsų duomenimis, Baltarusijos teritorijoje jų yra apie 4 tūkstančius. Pagal gautą informaciją iš prezidento, galbūt šiek tiek ir daugiau“, – žurnalistams sakė M.Morawieckis.

Tuo tarpu G.Nausėda po susitikimo su Lenkijos premjeru tvirtino, kad dalis Baltarusijoje esančių „Wagner“ kovotojų yra Gardino srityje, priartėję prie Lietuvos sienų. Jo teigimu, minėtų samdinių pozicija yra patogi jiems rengti provokacijas.

„Baltarusijos teritorijoje dislokuotų „Wagner“ kovotojų skaičius jau viršija 4 tūkstančius arba yra artimas tam skaičiui. Dalis „Wagner“ kovotojų yra priartėję prie mūsų sienos, užėmę padėtį Gardino srityje, reiškia, ši padėtis yra labai patogi rengti provokacijas tiek prie Lenkijos-Baltarusijos, tiek prie Lietuvos-Baltarusijos sienos“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Anot G.Nausėdos, tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos vadovams gali kilti pagunda pasinaudoti „Wagner“ kovotojais Baltarusijoje, siekiant surengti provokacijas prieš NATO valstybes.

„Mes galime įvairiai vertinti „Wagner“ kovotojų kėslus Baltarusijoje, bet visiškai akivaizdu yra viena – kad būtų pernelyg didelė pagunda tiek V.Putinui, tiek A.Lukašenkai nepasinaudoti jų buvimu tiesioginėje kaimynystėje su vakarine Baltarusijos siena galimoms provokacijoms prieš NATO valstybes“, – komentavo G.Nausėda.

Vėliau šalies vadovas, atsakinėdamas į žurnalistų klausimus apie „Wagner“ samdinių Baltarusijoje grėsmę, akcentavo, kad labai svarbu keistis turima informacija su Lenkija ir kitomis Lietuvos sąjungininkėmis. Tai, pasak G.Nausėdos, yra itin svarbu, turint omeny, jog „Wagner“ kovotojų gretos Baltarusijoje turėtų tapti didesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.