JT ataskaita: Šiaurės Korėja apeina sankcijas ir toliau kuria atominį ginklą

Šiaurės Korėja apeina JT šaliai įvestas sankcijas, toliau gaminą skiliąją medžiagą ir kurią atominį ginklą. Tai sakoma kol kas neskelbtoje JT ataskaitoje, su kuria pavyko susipažinti agentūrai „Reuters“.

JT ataskaita: Šiaurės Korėja apeina sankcijas ir toliau kuria atominį ginklą.<br>EPA-ELTA nuotr.
JT ataskaita: Šiaurės Korėja apeina sankcijas ir toliau kuria atominį ginklą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 9:58 AM

Nepriklausomi sankcijų stebėtojai ataskaitoje JT Saugumo Tarybos komitetui taip pat rašo, kad Šiaurės Korėjos programišiai toliau sėkmingai taikosi į kriptovaliutas ir kitas finansų biržas visame pasaulyje.

Svarbiausiai Šiaurės Korėjos užsienio žvalgybai dirbantys programišiai esą naudoja vis sudėtingesnius kibernetinius metodus, kad pavogtų pinigus ir informaciją.

„Ypač taikomasi į kriptovaliutų, gynybos, energetikos ir sveikatos sritis“, – sakoma ataskaitos, kuri turėtų būti paskelbta ateinančiomis savaitėmis, santraukoje.

Sankcijų stebėtojai, kurie dukart per metus Saugumo Tarybai teikia ataskaitas, jau prieš tai kaltino Šiaurės Korėją per kibernetines atakas pavogtus pinigus naudojant branduolinės ir raketų programos finansavimui. Pchenjanas tai neigia. Paprašytos komentaro apie ataskaitą, kol kas nei JT Niujorke, nei Šiaurės Korėjos atstovybė prie JT, nereagavo.

Šiaurės Korėjai nuo 2006 m. dėl raketų ir branduolinės programos taikomos sankcijos. Tai apima ir draudimą kurti balistines raketas. Pastaraisiais metais Taryba buvo susiskaldžiusi klausimu, kaip elgtis su Pchenjanu. Rusija ir Kinija, kurios kartu su JAV, Didžiąja Britanija ir Prancūzija turi veto teisę, pareiškė, kad tolesnės sankcijos nepadės ir reikalauja sušvelninti priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.