A. Lukašenka toliau grasina: nurodė, kada panaudotų branduolinius ginklus

Agresijos atveju Baltarusija „nedelsdama“ panaudos branduolinius ginklus. Tai ketvirtadienį pareiškė neteisėtas šalies diktatorius Aliaksandras Lukašenka.

V. Putinas ir A. Lukašenka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A. Lukašenka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 9:26 AM

Minskas atlieka svarbų vaidmenį Rusijos plataus masto kare prieš Ukrainą, Maskvai naudojantis Baltarusijos teritorija vykdant kaimyninės šalies puolimą. Rusija ir Baltarusija taip pat rengia bendras karines pratybas, o tai kursto nuogąstavimus, kad Baltarusijos kariai gali įsitraukti į Rusijos vykdomą invaziją. Birželį, motyvuojant tariamu „atgrasymu“, į Baltarusiją buvo atgabentos Rusijos branduolinės galvutės.

Interviu valstybinei naujienų agentūrai „BelTA“ A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija esą „niekada neįsitrauks į šį karą“, nebent ukrainiečiai kirs jos sieną. Nepaisant to, Baltarusijos diktatorius pridūrė, kad jo šalis ir toliau padės savo sąjungininkei Rusijai. A. Lukašenka interviu perspėjo, kad jei bus provokuojama, Baltarusija „reaguos visomis turimomis priemonėmis“, įskaitant branduolinius ginklus.

Pasak A. Lukašenkos, jei Baltarusija bus puolama, šalis nedels. „Atgrasymui panaudosime visą savo ginkluotės arsenalą“, – tvirtino neteisėtas prezidentas.

„Branduolinius ginklus atsivežėme ne tam, kad ką nors pagąsdintume, – kalbėjo A. Lukašenka. – Taip, branduoliniai ginklai yra stipri atgrasymo priemonė. Tačiau tai yra taktiniai, o ne strateginiai branduoliniai ginklai. Būtent dėl to nedelsdami juos panaudosime, jei prieš mus bus pradėta agresija.“

Šiuo metu nežinoma, kokia Rusijos branduolinio arsenalo dalis buvo perkelta į Baltarusiją. Nepaisant to, JAV žvalgybos pareigūnai liepą pareiškė nemanantys, kad A. Lukašenkai bus patikėta šios ginkluotės kontrolė – ji veikiausiai išliks Rusijos rankose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.