Turkiškosios Kipro dalies pajėgos saloje užpuolė JT taikdarius

Turkiškosios Kipro dalies pajėgos penktadienį užpuolė Jungtinių Tautų (JT) taikdarius, kai šie bandė blokuoti prieštaringai vertinamo kelio tiesimo darbus Kiprą dalijančioje buferinėje zonoje, pranešė JT misija saloje.

JT Kipre.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JT Kipre.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 1:16 PM

Kaip teigiama, incidentas įvyko Pylos kaime JT patruliuojamoje vadinamojoje „žaliojoje“ linijoje, kuri skiria tarptautiniu mastu pripažintą Kipro Respubliką ir atsiskyrusią Turkiškąją salos dalį. JT misija ketvirtadienį buvo perspėjusi Turkiškosios Kipro dalies pareigūnus nevykdyti „JT buferinėje zonoje neleistinų statybos darbų“. Nepaisant to, JT misija nurodė, kad penktadienį jos taikdariai buvo užpulti, kai bandė blokuoti buferinę zoną pažeidžiančio kelio tiesimo darbus.

„Jungtinių Tautų taikdarių misija Kipre smerkia šio ryto Turkiškosios Kipro pusės pareigūnų išpuolius prieš JT taikdarius ir JT automobilių apgadinimą“, – sakoma JT misijos pranešime. Jame priduriama, kad „grėsmė JT taikdarių saugumui ir žala JT nuosavybei yra nepriimtina ir prilygsta sunkiam nusikaltimui pagal tarptautinę teisę“.

Pasak vieno pareigūno, civiliais drabužiais vilkintys Turkiškosios Kipro pusės policininkai ir kariškiai vienam taikdariui smogė, o dar tuziną agresyviai nustūmė. Naujienų agentūros AFP kalbintas šaltinis nurodė, kad traktoriumi buvo nutempta JT transporto priemonė. Smarkiai apgadinti iš viso trys automobiliai.

JT misija pranešime paragino Turkiškąją Kipro pusę „gerbti misijos mandatą JT buferinėje zonoje, susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, galinčių dar labiau pakurstyti įtampą ir iš JT buferinės zonos nedelsiant patraukti visą personalą ir įrangą“. Misija nurodė, kad yra pasirengusi blokuoti bet kokius statybos darbus ir nesitrauks iš šios vietovės.

Kipro vyriausybės atstovas Konstantinos Letymbiotis apkaltino Turkijos pusę bandant Pyloje vykdyti faits accomplis (įvykusių faktų) politiką, tiesiant kelią, jungiantį „okupuotą Arso kaimą su neteisėtu kariniu postu“.

Europos Sąjungai (ES) priklausantis Kipras yra padalintas nuo 1974 m., kai Turkijos pajėgos, reaguodamos į karinį perversmą, kurį rėmė anuomet Graikiją valdžiusi chunta, okupavo šiaurinį salos trečdalį. Šiaurės Kipro Turkų Respublikos valstybingumą pripažįsta tik Turkija. Pastangos suvienyti salą yra įstrigusios nuo 2017 m., kai žlugo paskutinis JT remiamų derybų etapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.