Kinija surengė karines pratybas prie Taivano

Kinija šeštadienį pradėjo karines pratybas prie Taivano, taip siekdama pasiųsti „tvirtą įspėjimą“ ir reikšdama nepasitenkinimą tuo, kad Taivano viceprezidentas Williamas Lai buvo atvykęs į JAV, praneša AFP.

Kinija surengė karines pratybas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinija surengė karines pratybas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2023, 9:04 AM

W. Lai, kuris kitais metais dalyvaus Taivano prezidento rinkimuose, neseniai lankėsi Paragvajuje, vienoje nedaugelių šalių, kurios diplomatiškai pripažįsta Taivaną. Po to jis atvyko į Niujorką ir grįžo namo per San Franciską.

Kinija nepatenkinta Taivano viceprezidento apsilankymu JAV. Pekinas pavadino jį „probleminiu“ ir pažadėjo imtis priemonių, kad „apgintų Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Kinijos kariuomenė šeštadienį pradėjo patruliavimo ore ir jūroje pratybas prie Taivano. Jų tikslas – patikrinti pasirengimą perimti oro erdvės ir jūrų kontrolę, bei veikti tikromis karo sąlygomis.

Kinijos kariuomenė pareiškė, kad pratybomis taip pat siekiama pasiųsti tvirtą perspėjimą dėl „Taivano nepriklausomybės separatistų veikimo išvien su užsienio elementais ir jų provokacijų“.

Taivanas pasmerkė Pekino neracionalius ir provokuojančius veiksmus, ir pažadėjo link pratybų vietos nusiųsti savo atitinkamas karines pajėgas.

Taivanas šeštadienį užfiksavo, kad Kinijos karo lėktuvai 42 kartus kirto šalies oro gynybos erdvę.

Taipėjus pareiškė, kad Kinijos pratybos ir pretekstas, kuriuo jos rengiamos, neprisideda prie taikos ir stabilumo regione bei parodo Kinijos militaristinį mąstymą ir karinę ekspansiją, kuria siekiama dominavimo.

Kinija laiko Taivaną savo dalimi ir grasina vieną dieną salą prisijungti jėga. Anksčiau Pekinas buvo surengęs dideles pratybas po to, kai pernai JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi lankėsi Taivane ir kai šalies prezidentė Tsai Ing-wen Jungtinėse Valstijose susitiko su aukšto rango JAV Kongreso atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.