Rusija nuo dronų atakų saugosi beviltiškais būdais: karo lėktuvai – apkrauti padangomis

Maskvos pajėgos pradėjo dengti kai kuriuos savo atakos lėktuvus automobilių padangomis, o tai, ekspertų nuomone, gali būti laikinas bandymas apsaugoti juos nuo Ukrainos bepiločių lėktuvų, kurie pastaruoju metu vis sėkmingiau taikosi į Rusijos karinius oro uostus.

Rusija dengia savo karo lėktuvus padangomis.<br>Maxar/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Rusija dengia savo karo lėktuvus padangomis.<br>Maxar/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-06 11:47

Rusijos gilumoje esančios Engelso oro bazės „Maxar“ palydovinėse nuotraukose matyti du strateginiai bombonešiai Tu-95, ant kurių korpusų uždėtos automobilių padangos.

Nėra aišku, kodėl padangos uždėtos ant orlaivių, tačiau ekspertai teigia, kad tai gali būti grubus bandymas ne tik suteikti dar vieną apsaugos nuo Ukrainos bepiločių lėktuvų sluoksnį, bet ir sumažinti orlaivių matomumą, ypač naktį, praneša CNN.

Pasak dronų gamintojo „One Way Aerospace“, kurio dronus naudojo Ukrainos pajėgos, atstovo Francisco Serra-Martinso, šis žingsnis gali turėti ribotą poveikį.

„Tai gali sumažinti aerodromų aikštelėse esančių strateginių aviacijos priemonių šiluminį pėdsaką, tačiau jos vis tiek bus pastebimos infraraudonųjų spindulių kameromis“, – sakė jis CNN.

„Nors tai atrodo gana kvailai, atrodo, kad jie bando padaryti viską, ką gali, kad geriau apsaugotų lėktuvus, kurie kitu atveju būtų tupintys ančiukai. Ar tai pasiteisins, priklauso nuo to, kokia kovinė galvutė yra ant raketos/drono“, – paaiškino atvirojo kodo tyrimų konsultantas, stebintis orlaivius ir laivus Steffanas Watkinsas.

S.Watkinsas pridūrė, kad padangos galėtų būti naudojamos tam, kad virš lėktuvo kilusio sprogimo fragmentai nepažeistų lėktuvo.

Tuo tarpu NATO karinis pareigūnas CNN sakė, kad aljansas yra susipažinęs su šia „padangų situacija“.

„Manome, kad jos skirtos apsisaugoti nuo bepiločių orlaivių, – CNN sakė su anonimiškumo sąlygą kalbėjęs pareigūnas. – Nežinome, ar tai turės kokį nors poveikį.“

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina vis drąsiau taikosi į strateginius objektus Rusijos teritorijoje, vykdydama atakas iš oro, net ir patirdama išpuolius savo miestuose, taip pradėdama naują konflikto etapą, kurį apibrėžia akivaizdžios Kijevo pastangos susilpninti Rusijos vidaus paramą karui.

Praėjusią savaitę šeši Rusijos regionai, įskaitant Maskvą, buvo atakuojami per didžiausią dronų ataką jos teritorijoje nuo invazijos į Ukrainą pradžios. Pranešama, kad Pskovo mieste, esančiame netoli Estijos sienos, dronams nusitaikius į oro uostą, buvo apgadinti keli transporto lėktuvai.

Anksčiau rugpjūtį Ukraina pranešė, kad surengė bepiločių orlaivių smūgius į bazes, kuriose giliai Rusijos teritorijoje laikomi viršgarsiniai bombonešiai, – taip, regis, siekdama sumažinti Rusijos oro pajėgas, kurios buvo pagrindinė kliūtis Ukrainos kontrpuolimui.

Rusijos pajėgos anksčiau griebėsi neįprastų sprendimų, kad apsaugotų įrangą nuo ukrainiečių atakų, įskaitant dažnai pažeidžiamų tankų bokštelių uždengimą metaliniais narvais, kad sumažintų modernių prieštankinių ginklų, kurie puola šarvuočiais iš viršaus, poveikį.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.