Mažiausiai 40 žmonių žuvo per karinių oro pajėgų antpuolį Sudano sostinėje

Sekmadienį pietiniame Sudano sostinės Chartume rajone per oro antskrydžius žuvo mažiausiai 40 žmonių, dešimtys buvo sužeisti, pranešė vietos gelbėjimo tarnybos.

Rugpjūčio 30 d. Sudano Darfūro valstijos gubernatorių lydinčios karinės kolonos kovotojai išlipa iš transporto priemonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rugpjūčio 30 d. Sudano Darfūro valstijos gubernatorių lydinčios karinės kolonos kovotojai išlipa iš transporto priemonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-10 14:25, atnaujinta 2023-09-10 18:43

Kaip rašoma oficialiame skubios pagalbos tarnybos „Facebook“ puslapyje, išpuolis įvykdytas turguje, esančiame pietiniame Majo rajone.

Į Bašairo ligoninę toliau plūsta nukentėjusieji, skubiai prašoma medicinos personalo, savanorių ir kraujo donorų, sakoma pranešime.

Ataka įvykdyta kitą dieną po to, kai kariuomenės generolas Abdelis Fattah al-Burhanas atnaujino savo pritarimą sąlyginiam taikos procesui konflikte su sukarintomis greitojo palaikymo pajėgomis (RSF).

Nuo balandžio mėnesio A. F. al-Burhano vadovaujama kariuomenė kovoja su RSF pajėgomis su Mohammedu Hamdanu Daglo priešakyje. Šie du generolai kartu atėjo į valdžią per perversmą, bet vėliau susipyko, nes nesugebėjo pasidalyti valdžia.

Kol kas nė vienai pusei nepavyksta įgyti pranašumo, o mėginimai rasti taikų sprendimą iki šiol nebuvo sėkmingi. JAV ir Saudo Arabijos tarpininkaujamos derybos buvo sustabdytos po kelių nutrauktų paliaubų. Egiptas taip pat įsikišo į konfliktą kaip tarpininkas.

Šiuo metu šaliai gresia humanitarinė katastrofa. Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, dėl šio konflikto jau daugiau kaip 4 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus ir per 4 000 žmonių žuvo.

Darfūras taip pat smarkiai nukentėjo nuo susirėmimų, kurie atnaujino etninį priešiškumą. Jau dešimtmečius regioną purto kovos tarp įvairių etninių grupių, sukarintų grupuočių ir Sudano vyriausybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?