M. Podoliakas: Rusija siekia pusės metų pauzės kare Ukrainoje

Rusijos Federacija nori surengti 4–5 mėnesių pertrauką kare Ukrainoje, kad sustiprintų savo potencialą po to, kai Kryme buvo likviduota jos oro gynybos sistema „Triumf“, socialiniame tinkle „X“, buvusiame „Twitter“, paskelbė Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

Michailas Podoliakas.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Michailas Podoliakas.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 3:22 PM

„Pagrindinis Rusijos uždavinys šiandien – suorganizuoti operatyvinę pauzę 4–5 mėnesiams (mažiausiai), smarkiai sumažinant karo veiksmų intensyvumą, sustabdant Ukrainos puolamuosius veiksmus ir nutraukiant jos užnugario bazių apšaudymą bei naikinimą.

Pauzė būtina kariuomenės perginklavimui, papildomai mobilizacijai ir apmokymams, naujos materialinės ir techninės bazės organizavimui, papildomų karinių gamybinių objektų dislokavimui, „karo nuvargintų“ koalicijos formavimui, siekiant daryti vidinį spaudimą įvairių šalių visuomenėms“, – rašė M.Podoliakas.

Jis pabrėžė, kad šiam tikslui naudojami visi ištekliai – informaciniai, diplomatiniai, užkulisiniai, lobistiniai.

„Tačiau bet kokia „pauzė Rusijos interesų labui“ neišvengiamai lems tolesnį eskalavimą. Svarbu suvokti, kad tik Rusijos kariniai pralaimėjimai okupuotose teritorijose atves mus prie tikros taikos“, – pabrėžė M.Podoliakas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko pavaduotojas generolas leitenantas Ihoris Romanenka pasidalijo savo nuomone, kodėl V. Putinas nori pristabdyti karą Ukrainoje. Jo teigimu, Kremliui reikia laiko pasirengti naujam puolimui.

Jis taip pat daro prielaidą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas norėtų išlaikyti okupuotas Krymo ir Donbaso teritorijas, taip pat naujas pozicijas Chersono ir Zaporožės srityse.

Generolo žiniomis, V.Putinas netgi svarsto etapus, ką ir kada grąžinti Ukrainai, kad būtų galima pereiti prie derybų. Jis tokią taktiką vadina laiko laimėjimu, kuris reikalingas pasirengti naujam puolimui.

Ukrainos krizių žiniasklaidos centro valdybos pirmininkas, Ukrainos prezidento diplomatinis patarėjas (2014–2015 m.) ambasadorius Valerijus Čalyj paaiškino, kad Vakarai tikisi karštosios Rusijos karo prieš Ukrainą fazės pauzės.

Pasak jo, šiuo metu Vakarai, kalbant apie tolesnės karo raidos prognozes, yra pasidaliję į tris grupes. Vieni jų mano, kad kitais metais karštojoje fazėje bus padaryta pauzė. Taip pat ši grupė daro prielaidą, kad Ukraina gali tapti NATO nare, tačiau 5 straipsnio mandatas bus taikomas tik tam tikroms teritorijoms.

Kita grupė galvoja, kad Ukraina turėtų nusileisti ir eiti į kompromisus su Rusija. Jie įsitikinę, kad Ukrainos mobilizacinių išteklių padėtis blogės, todėl dabar situacija deryboms yra geresnė nei vėliau.

Anot V.Čalyjo, trečioji grupė yra tie, kurie mano, kad, jei Ukraina praleis momentą sutelkti tiek savo, tiek pasaulio pastangas, karo nusikaltėlius ir tuos, kurie sugriovė pasaulio tvarką, bus daug sunkiau pastatyti į vietą nei dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.