Rusija ir JT ragina nutraukti karo veiksmus Kalnų Karabache

Rusija ir Jungtinės Tautos (JT) trečiadienį paragino nutraukti karo veiksmus nuo Azerbaidžano atsiskyrusiame Kalnų Karabacho anklave, Baku ten inicijavus „antiteroristines operacijas“ prieš armėnų separatistų pajėgas.

Azerbaidžano kariniai veiksmai Kalnų Karabache.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Azerbaidžano kariniai veiksmai Kalnų Karabache.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 9:34 AM

„Raginame konflikto šalis nedelsiant sustabdyti kraujo praliejimą, nutraukti karo veiksmus ir vengti civilių žūčių“, – tvirtinama Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime. Jame priduriama, kad Kalnų Karabache dislokuotas rusų taikdarių kontingentas esą evakuoja civilius ir teikia medicinos pagalbą.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat pareikalavo nedelsiant nutraukti kovas. Pasak jo atstovo Stephane'o Dujarrico, JT vadovas ragina deeskaluoti padėtį ir „griežčiau laikytis 2020 m. paliaubų susitarimo“.

Antradienį į susidariusią situaciją reagavo ir JAV bei Prancūzija. Paryžius paragino skubiai sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį dėl kilusios krizės, o JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas telefonu pasikalbėjo su Armėnijos ir Azerbaidžano lyderiais. Su Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu kalbėjosi ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Pastaruoju metu buvo nuogąstaujama, kad neramiame Kaukaze gali kilti naujas karas. Armėnija buvo apkaltinusi Azerbaidžaną, kad šis aplink Kalnų Karabachą dislokuoja karius. Pasak šio ginčijamo regiono separatistų, antradienį Azerbaidžanas Kalnų Karabache naudojo artileriją, lėktuvus ir dronus. Regiono sostinėje Stepanekerte buvo girdimi sprogimai.

Separatistų duomenimis, iš 16 kaimų buvo evakuota daugiau kaip 7 tūkst. žmonių.

Azerbaidžano gynybos ministerija tvirtino, kad po to, kai buvo imtasi „vietinio pobūdžio antiteroristinių priemonių“, buvo perimta daugiau kaip 60 karinių pozicijų kontrolė.

Armėnų separatistai socialiniuose tinkluose nurodė, kad kautynės vyksta „visoje kontaktinėje linijoje“. Remiantis separatistų skaičiavimais, 27 žmonės žuvo, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeista.

Baku pabrėžė, kad kausis tol, kol separatistai pasiduos. „Neteisėtos Armėnijos ginkluotosios pajėgos turi iškelti baltą vėliavą“, – teigė Azerbaidžano prezidento biuras.

Azerbaidžanas ir Armėnija praeityje jau yra kariavę dėl Kalnų Karabacho.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.