Pirmieji tūkstančiai pabėgėlių iš Kalnų Karabacho atvyko į Armėniją

Rugsėjo 24-ąją Armėniją pasiekė pirmieji autobusai su armėnais, kurie nusprendė palikti savo namus Kalnų Karabache, kai Azerbaidžanas susigrąžino šio regiono kontrolę.

Pabėgėliai iš Kalnų Karabacho atvyksta į Armėniją.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pabėgėliai iš Kalnų Karabacho atvyksta į Armėniją.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pabėgėliai iš Kalnų Karabacho atvyksta į Armėniją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pabėgėliai iš Kalnų Karabacho atvyksta į Armėniją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pabėgėliai iš Kalnų Karabacho atvyksta į Armėniją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pabėgėliai iš Kalnų Karabacho atvyksta į Armėniją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 9:19 AM

Tai pranešė leidinys „azatutyun.am“, kuriuo remiasi portalas „eurointegration“.

Pirmoji grupė, apie 400 žmonių, sekmadienio vakarą atvyko prie Armėnijos sienos per kontrolės postą ant Hakario tilto, lydima rusų „taikdarių“. Tai buvo trijų Kalnų Karabacho kaimų gyventojai.

Sieną taip pat kirto Raudonojo Kryžiaus automobiliai su 23 sunkiai sergančiais ir sunkiai sužeistais žmonėmis, jie buvo išvežti į Jerevaną.

Oficialus Armėnijos vyriausybės puslapis pranešė, kad sekmadienį iki 22 val. iš Kalnų Karabacho atvyko daugiau nei tūkstantis pabėgėlių.

Pirmadienį iki 6 valandos ryto jų skaičius išaugo iki maždaug 2900. Žmonės registruojami, vertinami jų poreikiai. Apie tūkstantį pabėgėlių išvyko į pasirinktas Armėnijos vietoves, o dar 1100 buvo pasiūlytas būstas.

Visame Kalnų Karabache gyvena daugiau nei 140 tūkstančių žmonių.

Anksčiau Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad pabėgėliams priimti parengta 40 tūkst. vietų, nors būtų geriau, jei Kalnų Karabacho armėnai galėtų likti savo namuose. Tačiau tai gali būti neįmanoma, sakė jis vyriausybės posėdyje.

Rugsėjo 19 d. Azerbaidžanas pradėjo „antiteroristinę“ operaciją prieš tarptautinės bendruomenės pripažintą savo teritoriją – Kalnų Karabachą, o kitą dieną paskelbė ją baigęs.

Rugsėjo 21 d. buvo surengtos Azerbaidžano ir Kalnų Karabacho atstovų derybos dėl tolesnio situacijos sureguliavimo. Azerbaidžanas pažadėjo leisti išvykti iš Kalnų Karabacho armėnams, kurie sudės ginklus.

Jerevane nemaža žmonių piktinasi tuo, kad jų tautiečiai Kalnų Karabache liko be pagalbos. Per protesto akcijas jie mėgino įsiveržti į Vyriausybės rūmus.

Opozicija paskelbė, kad nuo rugsėjo 25 d. tris dienas bus rengiamos plataus masto protesto akcijos. Ji žada „paralyžiuoti šalį“ ir priversti N. Pašinianą atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.