Tai jau ne „Wagner“: po žinios apie samdinių grįžimą į frontą – Ukrainos gynėjų nuosprendis

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys, specialiojo dalinio „Grom“ savanoris, politologas Kirilas Sazonovas pakomentavo „Wagner“ samdinių sugrįžimą į Ukrainos frontą ir įvertino, ar jų dalyvavimas karo veiksmuose gali padėti okupantams puolimo veiksmuose.

 „Wagner“ kovotojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Wagner“ kovotojai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-09-30 10:00, atnaujinta 2023-09-30 10:16

Jis pažymėjo, kad Ukrainos gynybos pajėgos yra pasirengusios „Wagner“ grįžimui į frontą ir kad jų dalyvavimas kovose Rusijos kariuomenės dalinių sudėtyje neturės jokios esminės įtakos mūšio laukui.

„Mes buvome pasirengę, kai jų buvo daug daugiau, kai jie veikė kaip vienas vienetas. Mes buvome pasirengę ir laikėme pozicijas, laikėme Bachmutą, jie labai daug kur atgulė visam laikui Ukrainos žemėje. Dabar jų daug mažiau, jie išsklaidyti po įvairius dalinius. Nes šie daliniai tiek Bachmuto kryptimi, tiek pietuose patiria labai didelių nuostolių būtent dėl to, kad bando atremti pozicijas, kurias jau atlaisvino Ukrainos kariai.

Taigi „Wagner“ užlopys šias „skyles“. Jie nebebus „Wagner“, o bus pagal sutartį dirbantys su Rusijos gynybos ministerija. Nors buvęs jų štabo viršininkas su šaukiniu „Šiaurė“ dabar formuos naujus savanorių dalinius Gynybos ministerijai, bet man atrodo, kad net tarp rusų savanorių yra labai mažai. O be mobilizacijos jie nieko nesurinks. Na, dar penki šimtai ar pusantro tūkstančio kovotojų pagal kontraktą su Rusijos Federacijos gynybos ministerija, turinčių patirties, bet mes irgi su patirtimi. Taigi niekas iš esmės nepasikeis“, – pabrėžė K. Sazonovas.

Taip pat, vertindamas dabartinį karo etapą, kariškis pažymėjo, kad jis nėra pozicinis, nepaisant to, kad nėra greito progreso, priešui smogti plačiai naudojami dronai ir raketos.

„Yra pozicinio karo požymių – tai labai tankus užminavimas, labai rimti įtvirtinimai prie priešo. Tačiau negalime to vadinti stabiliu poziciniu karu. Nes į pietus nuo Bachmuto Ukrainos gynybos pajėgos po truputį žengia į priekį, spaudžia priešą, laisvina mūsų žemę. Pietuose, Tokmako kryptimi, mūsų ginkluotosios pajėgos taip pat dirba, jos taip pat išvaduoja teritorijas. Tai reiškia, kad nėra vien tik pozicinio karo. Nėra greito veržimosi į priekį, bet labai dažnai veikia raketos ir bepiločiai lėktuvai, kuriais smogiama sandėliams, kareivinėms, okupantų būstinėms. Tai labai svarbus veiksnys“, – aiškino K. Sazonovas.

Jis pridūrė, kad kai kurių ekspertų prognozės dėl tikėtinos karo trukmės neturi prasmės, nes padėtis fronte yra labai dinamiška ir nuolat kinta.

„Kalbant apie ekspertų, ypač Vakarų, teiginius, kurie sako, kad karas gali užsitęsti, jis gali trukti penkerius ar aštuonerius, o gali ir dešimt metų. Aš pasitikiu savo Generaliniu štabu ir savo vadovybe, savo vadu. Bet kuris kariškis jums pasakys, kad savaitės prognozė yra niekis, mėnesio prognozė – visai kas kita, nes visi daro klaidų ir mes nuolat ką nors sugalvojame, kad sugėdintume priešą, tarkime, jį nustebintume.

Ir rusai taip pat prie to dirba. Viskas keičiasi, kartais gana greitai, todėl prognozuoti metams yra labai nedėkingas darbas. Net ir tiems, kurie turi visus žvalgybos tarnybų duomenis. Prognozuoti metams yra nedėkingas darbas, jau nekalbant apie prognozes penkeriems ar aštuoneriems metams“, – reziumavo K. Sazonovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.