Pasiruošę ilgam ir žiauriam karui: iš fronto Ukrainoje – aiški žinutė visam pasauliui

Tarp sunaikintų kaimų ir apleisto kraštovaizdžio Rytų Ukrainoje karinės pajėgos pamažu žengia į priekį centimetras po centimetro. 3-iosios puolimo brigados kariai vadovavo paskutiniams mėnesio trukmės operacijos etapams, siekiant atgauti šį sugriautą Andrijivkos kaimą. Brigados vadas Serhijus atvirai sako – joks filmas negali užfiksuoti tikrojo karo prakaito, kraujo, skausmo ir ašarų.

Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 30, 2023, 2:35 PM

„Čia rasite baisiausių dalykų. Ir tuos, kuriuos galite įsivaizduoti, ir tuos, kurių negalite“, – pridūrė jis.

Serhijus, kartu su kitais karo Ukrainoje baisumus išgyvenančiais kariais ir medikais, „ABC News“ papasakojo, kas yra tikrasis pragaras. 

Būtent „gyvu pragaru“ mūšius Rytų Ukrainoje vadina ir 23 metų karo medikė Victoria Torri, kuri prieš 10 mėnesių dirbo banke Niujorke.

„Kiekvieną dieną prarandi žmogų, kurį pažinojai“, – sakė ji, Rusiją apibūdindama kaip „gyvą blogį“, kuris yra „daug didesnis už tave ir turi neribotus išteklius“.

3-ioji puolimo brigada yra viena grėsmingiausių Ukrainos kovinių pajėgų. Ji buvo nuolatinių Ukrainos žingsnių prie Bachmuto priešakyje, o tai iki šiol yra viena sėkmingiausių Ukrainos kariuomenės sričių nuo tada, kai ji pradėjo priešpriešinį puolimą maždaug prieš keturis mėnesius. Per tą laiką Ukrainos pajėgos nesugebėjo pasiekti esminio proveržo mūšio lauke.

Šiandien keli Ukrainos vadai sako besiruošiantys ilgai kovai. Tarp jų ir 3-iosios šturmo brigados 1-ojo bataliono vadas, šaukiniu „Rolo“, planavęs sėkmingą Andrijivkos kaimo šturmą.

„Tai bus ilgas ir sunkus karas, taigi, mes turime tam pasiruošti“, – „ABC News“ sakė jis ir pridūrė, kad Rusija yra „technologiškai pažengęs“ priešas, o Rusijos pranašumą ore pavadino „didžiule problema“.

Vienas kareivis perspėjo, kad Rusija turi daug bepiločių orlaivių „Lancet“, kuriais buvo žudomos Ukrainos pajėgos.

Rolo taip pat sakė, kad jo vyrai nelabai gali reaguoti į Rusijos pažangius atakos sraigtasparnius Ka-52 „Alligator“, galinčius paleisti raketas iš kelių kilometrų nuotolio. Kaip pripažino Rolo, jo vyrai dabar susiduria su žiauriu priešu.

Be to, į šiaurės pietus nuo Bachmuto dislokuoti Ukrainos kariai lėtai, bet užtikrintai juda į priekį, siekdami apsupti sugriautą miestą, kurį Rusija po metus trukusių įnirtingų kovų užėmė gegužę.

Atsižvelgiant į didžiulius nuostolius, kuriuos Rusija patyrė mūšyje dėl Bachmuto, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas negali sau leisti atiduoti miesto, o Ukrainos atakos, anot pareigūnų, privertė Kremlių siųsti pastiprinimą į šią sritį.

Tikimasi, kad privertus Rusiją skirti daugiau resursų Rytuose, Ukraina galės prasiveržti pietuose. Ukrainos pietryčių Zaporožės regione matomi nedideli, bet reikšmingi Ukrainos pajėgų pažangos ženklai, o kariuomenės atstovas tvirtina, kad kariai „kai kuriomis dienomis žengia 300–400 metrų“.

Naujausi „ABC News“ patvirtinti vaizdo įrašai rodo Ukrainos šarvuočius, veikiančius už trijų didžiulių Rusijos gynybos sluoksnių, netoli Verbovės gyvenvietės.

Karo analitikai iš Karo studijų instituto (ISW) įvertino, kad Ukrainos pajėgos iš tiesų „pralaužė Rusijos lauko įtvirtinimus“. Tačiau jie perspėjo, kad „dar anksti prognozuoti, ar Ukraina pasieks operatyvinį proveržį“ šiose fronto linijose. Nepaisant daugybės aukų per kiekvieną mūšį ir to, kad artimiausiomis savaitėmis prognozuojamas lietus gali sulėtinti bet kokią pažangą, 3-iosios puolimo brigados kariai išliko optimistiški ir labai motyvuoti kovai, kuri, kaip numatė vienas iš vadų, gali trukti iki dvejų metų.

V.Torri sakė, kad jautėsi pikta ir liūdna, kai žmonės kritikavo lėtą Ukrainos kontrpuolimo tempą.

„Šiuo metu kovojame su didžiausiu blogiu pasaulyje, – sakė ji. – O jei mes pralaimėsime, pralaimės likęs pasaulis, nes Rusija nesustos.“

Paklaustas, ar jaučiasi nusivylęs dėl to, kad Ukraina nesulaukė daugiau pagalbos kovojant su Rusijos dominavimu ore, vadas Rolo sakė, kad Ukraina kovoja už Vakarų civilizaciją ir demokratiją bei prieš „Rusijos diktatoriaus vadovaujamą fašizmą“.

„Jei Vakarų pasaulis nenori ginti savo vertybių, tai mane nuvilia“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.