Armėnija pranešė apie „žuvusiuosius“ per Azerbaidžano pradėtą šaudymą pasienyje

Pirmadienį Armėnija apkaltino Azerbaidžano pajėgas atidengus ugnį pasienio regione ir pranešė apie „aukas“, nors jų skaičiaus nepateikė, Baku tai paneigė.

Stepanakertas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Stepanakertas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2023, 4:28 PM, atnaujinta Oct 2, 2023, 4:29 PM

„Azerbaidžano ginkluotosioms pajėgoms pradėjus šaudyti tarp armėnų yra aukų“, – tvirtino Armėnijos gynybos ministerija. Ji pranešė, kad Azerbaidžano ginkluoti daliniai nusitaikė į „automobilį, vežusį maistą Armėnijos kovinių postų personalui netoli Kuto“, kaimo rytinėje Armėnijoje. Azerbaidžano gynybos ministerijos pareiškime tai neigiama.

Tuo metu armėnų separatistų pareigūnai Kalnų Karabache pareiškė pasiliksiantys atsiskyrusiame regione, kol bus rasti per kovas ir pražūtingą sprogimą degalų saugykloje žuvusių žmonių palaikai.

Separatistų teigimu, per kautynes su Azerbaidžanu praėjusio mėnesio pabaigoje žuvo daugiau nei 200 žmonių, o dar 170 žmonių žuvo sprogus degalų saugyklai.

Po žaibiško Azerbaidžano puolimo baimindamiesi etninio valymo iš Karabacho į Armėniją pabėgo maždaug 120 tūkst. regione gyvenusių armėnų, nors Azerbaidžanas pasiūlė jiems pasilikti ir „reintegruotis“ bei žadėjo, kad jų teisės bus garantuotos.

Separatistų valdžia sutiko nusiginkluoti ir paleisti savo vyriausybę, tačiau sakė, kad prezidentas Samvelas Šahramanianas su grupe pareigūnų liks Stepanakerte, svarbiausiame Karabacho mieste, „kol bus baigtos likusių žuvusiųjų ir dingusiųjų paieškos ir gelbėjimo operacijos“. „Vyriausybė ir toliau daugiausia dėmesio skiria piliečių, norinčių persikelti į Armėnijos Respubliką, klausimui“, – priduriama vyriausybės pranešime.

Pasak separatistų pareigūno Artako Beglariano, Karabache liko „keli šimtai“ armėnų atstovų, „pareigūnų, pagalbos tarnybos darbuotojų, savanorių, kai kurių specialiųjų poreikių turinčių asmenų“.

AFP žurnalistai pirmadienį matė automobilių koloną, vežusią vandens tiekimo ir ryšių darbuotojus, kuriems buvo leista patekti į Stepanakertą, ją lydėjo Azerbaidžano kariuomenė. Jie taip pat matė autobusą, vežusį pareigūnus, ketinusius atidaryti mieste „reintegracijos“ biurą.

Azerbaidžanas dėl „reintegracijos“ derėjosi su separatistų lyderiais, tačiau keli aukšto rango buvusios vyriausybės ir karinės vadovybės atstovai buvo sulaikyti. Azerbaidžano generalinis prokuroras Kamranas Alijevas sakė, kad pradėti baudžiamieji tyrimai dėl karo nusikaltimų, kuriuos įvykdė 300 separatistų pareigūnų. „Raginu šiuos asmenis savo noru pasiduoti“, – sekmadienį sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.