Prancūzija pradėjo savo karių išvedimą iš Nigerio

Prancūzija pradėjo savo karinio kontingento išvedimą iš Nigerio, antradienį pranešė prancūzų kariuomenė.

Nigeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 2:39 PM

Karių išvedimo buvo pareikalavęs naujasis Niamėjaus režimas, įsitvirtinęs po liepos 26 d. Nigeryje surengto perversmo, kurio metu buvo nuverstas proprancūziškas prezidentas.

„Išvyko pirmieji kariai“, – pareiškė Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų atstovas. Taip jis patvirtino Nigerio kariuomenės pirmadienį paskelbtą pranešimą, kuriame teigiama, kad prancūzų kontingentas, kurį sudaro 1 400 kariškių, pasitraukimą pradės antradienį.

Pasak vieno prancūzų šaltinio, pirmoji karių grupė buvo išskraidinta dar pirmadienį – tai yra žmonės, kuriems dėl su sveikata susijusių ar humanitarinių priežasčių buvo teikiama pirmenybė.

Karių išvedimas prasidėjo neilgai trukus po to, kai Nigerį paliko Prancūzijos ambasadorius. Jo išvykimo taip pat reikalavo perversmo lyderiai.

Tai jau ketvirtas kartas per mažiau nei dvejus metus, kai Prancūzijos kariams tenka patirti pažeminimą ir priverstinai palikti kurią nors buvusią Afrikos koloniją. Prieš tai pasitraukimas dar vyko iš Malio, Centrinės Afrikos Respublikos ir Burkina Faso.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas iš pradžių priešinosi Nigerio karinės valdžios reikalavimams išvesti prancūzų karius ir išsiųsti Prancūzijos ambasadorių. Jis argumentavo, kad teisę teikti tokius prašymus turi tik nuverstasis prezidentas Mohamedas Bazoumas. Tačiau rugsėjo pabaigoje E. Macronas paskelbė, kad namo grįžta tiek ambasadorius, tiek kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.