Žiniasklaida: Suomiją ir Estiją jungiantis dujotiekis apgadintas sąmoningai, įtariama Rusija

Suomių žiniasklaida skelbia, kad buvo pastebėtas nuotėkis iš povandeninio dujotiekio „Balticconnector“, jungiančio Suomiją ir Estiją.

Vamzdžių tiesimo laivas, tiesiantis „Balticconnector“ vamzdyną Suomijos įlankoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vamzdžių tiesimo laivas, tiesiantis „Balticconnector“ vamzdyną Suomijos įlankoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 4:36 PM, atnaujinta Oct 10, 2023, 5:50 PM

Pasak stoties „Sky News“, Suomijos dienraštis „Iltalehti“ cituoja šaltinius vyriausybėje, kurie pareiškė, kad žala buvo padaryta „neatsitiktinai“. Leidinys priduria, kad suomių pareigūnai mano, jog prie incidento galimai prisidėjo Rusija.

Švedijos visuomeninis radijas, taip pat remdamasis šaltiniais Suomijos vyriausybėje, atskirai pranešė, kad dujotiekis buvo apgadintas nenatūraliai.

„Iltalehti“ rašo, kad sekmadienį apie 2 val. nakties dujotiekyje buvo užfiksuotas slėgio nukritimas. Tai pastebėjo „Gasgrid Finland Oy“ ir Estijos dujų perdavimo tinklo operatorius „Elering“.

Suomijos prezidentas: nuotėkį tikriausiai lėmė „išorės veiksnys“

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto antradienį pareiškė, kad nuotėkis, dėl kurio šį savaitgalį buvo uždarytas gamtinių dujų vamzdynas iš Estijos į Suomiją, tikriausiai įvyko dėl „išorinio“ veiksnio.

„Tikėtina, kad žala tiek dujotiekiui, tiek telekomunikacijų kabeliui atsirado dėl išorinės veiklos“, – sakė S. Niinisto. Jis nepateikė išsamesnės informacijos.

Valstybės vadovas sakė, kad žalos priežastis dar nėra aiški, o abi šalys bendradarbiauja vykstančiame tyrime.

S. Niinisto sakė, kad susisiekė su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir kad NATO yra pasirengusi padėti atlikti tyrimą.

„NATO dalijasi informacija ir yra pasirengusi padėti su įvykiu susijusioms sąjungininkėms“, – pranešė J. Stoltenbergas socialiniame tinkle „X“.

Suomijos dujų tinklo operatorė, valstybinė įmonė „Gasgrid“, sekmadienį pranešė, kad dujotiekis „Balticconnector“ buvo uždarytas dėl įtariamo nuotėkio. Ji teigė, kad Suomijos įlankos dugnu einančiame dujotiekyje buvo pastebėtas „neįprastas slėgio kritimas“.

„Gasgrid“ pridūrė, kad Suomijos dujų sistema yra stabili, o tiekimas užtikrinamas per plaukiojantį suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą Inkoo savivaldybėje.

2019 metais pradėtas eksploatuoti dujotiekis „Balticconnector“ – vienintelis dujų importo į Suomiją kanalas, išskyrus SGD, nes 2022 metų gegužę, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, importas iš Rusijos buvo sustabdytas.

Rusija nutraukė dujų tiekimą po to, kai Suomija atsisakė mokėti rubliais – sąlyga, nustatyta „nedraugiškoms šalims“, įskaitant ES valstybes nares, – kaip būdas apeiti Vakarų finansines sankcijas Rusijos centriniam bankui.

Gamtinės dujos sudaro apie penkis procentus Suomijos suvartojamos energijos, jos daugiausia naudojamos pramonėje ir kombinuotoje šilumos ir elektros energijos gamyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.