Žiniasklaida: trys NATO šalys kartu išminuos Juodąją jūrą

Turkija, Rumunija ir Bulgarija kartu šalins iš Juodosios jūros minas, kurios patenka į ją dėl Rusijos plataus masto karo prieš Ukrainą.

NATO laivai Juodojoje jūroje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
NATO laivai Juodojoje jūroje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 9:44 AM

Tai pranešė Turkijos gynybos ministerija, kuria remiasi portalas „eurointegration“.

Žinyba nepateikė jokių detalių, kaip bus sprendžiama dreifuojančių minų problema. Trys šalys šį klausimą aptarė NATO gynybos ministrų susitikime Briuselyje.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos vyriausybė pareiškė, jog Rusija gali naudoti jūrines minas prieš civilinę laivybą Juodojoje jūroje, taip pat ir statydama jas Ukrainos uostų prieigose.

Anksčiau buvo pranešta, kad Turkija, Rumunija ir Bulgarija svarsto galimybę sudaryti bendrą dalinį, kuris neutralizuotų minas, patenkančias į Juodąją jūrą dėl Rusijos plataus masto karo prieš Ukrainą. Pasak šaltinių, toks dalinys galėtų atsirasti jau kitą mėnesį.

Nors planuojama iniciatyva nėra NATO operacija, bendrų išminavimo pajėgų sudarymas būtų pirmosios didelės bendros sąjungininkų pastangos Juodojoje jūroje po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariuomenei įsiveržti į Ukrainą.

Nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios Rumunijos, Bulgarijos ir Turkijos karinės narų komandos reguliariai neutralizuoja jų vandenyse dreifuojančias minas.

Rugsėjo mėnesį buvo sužinota, kad Bulgarija vedė derybas su sąjungininkais iš NATO, kaip reaguoti į Rusijos vykdomą dalinę Bulgarijos išskirtinės ekonominės zonos Juodojoje jūroje blokadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.