JAV: Izraelis ir Egiptas susitarė leisti JAV piliečiams išvykti iš Gazos

Egiptas ir Izraelis susitarė leisti JAV piliečiams išvykti iš Gazos Ruožo per Rafos perėją, Izraeliui tęsiant smūgius į „Hamas“ taikinius ir dar kartą paraginus Gazos gyventojus neatidėlioti išvykimo, pranešė vienas JAV pareigūnas.

Izraelis ir „Hamas“ karas. Pabėgę palestiniečiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelis ir „Hamas“ karas. Pabėgę palestiniečiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 2:06 PM, atnaujinta Oct 14, 2023, 2:07 PM

Abi šalys, JAV partnerės, susitarė, kad vienintelė perėja iš Gazos į Egiptą bus atidaryta nuo 12 iki 17 val., sakė JAV pareigūnas, lydintis valstybės sekretorių Antony Blinkeną jo kelionėje po regioną.

Pareigūnas sakė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos dar neturi patvirtinimo, kad susitarimas įgyvendinamas, bet „ketinimas yra atverti perėją“.

Į susitarimą buvo įsitraukęs ir Kataras, kuriame A. Blinkenas lankėsi penktadienį. Ši Persijos įlankos šalis palaiko glaudžius ryšius su „Hamas“ ir siekė susitarti, kad toks judėjimas būtų leistas, sakė pareigūnas. Pasak jo, išvykti iš Gazos Ruožo siekia 500–600 JAV piliečių. Pareigūnas nežinojo, ar ir kiti užsieniečiai galės išvykti.

Izraelis įspėjo daugiau nei milijoną žmonių trauktis iš blokuojamo Gazos Ruožo šiaurės prieš galimą sausumos operaciją, kuriai Izraelis rengiasi po pražūtingo „Hamas“ puolimo, surengto lygiai prieš savaitę.

Šeštadienį Izraelio kariuomenė dar kartą paragino Gazos gyventojus neatidėlioti išvykimo, nes keliai iš šiaurinės teritorijos dalies užkimšti išvykstančių žmonių. Kariuomenės atstovas Richardas Hechtas sakė, kad yra „langas“ nuo 10 iki 16 val. saugiam pasitraukimui į Gazos Ruožo pietus. Jis nepasakė, kiek dienų šis langas bus atviras. „Žinome, kad tai užtruks, bet rekomenduojame žmonėms nedelsti“, – žurnalistams sakė R. Hechtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.