Pirmą kartą atskleidė operacijų „Azovstal“ gamykloje detales: prabilo Ukrainos specialiųjų pajėgų vadas

Specialiųjų operacijų pajėgų vadas Viktoras Chorenka pirmą kartą papasakojo apie specialiąsias operacijas metalurgijos gamykloje „Azovstal“, kuri buvo tapusi paskutine Ukrainos gynėjų tvirtove prieš Rusijos okupantams užimant su žeme sulygintą Mariupolį.

Metalurgijos gamykloje „Azovstal“ Mariupolyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Metalurgijos gamykloje „Azovstal“ Mariupolyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-31 11:49, atnaujinta 2023-10-31 11:51

Naujajame interviu, paskelbtame Ukrainos specialuiųjų pajėgų „YouTube“ kanale, V.Chorenka pripažino, kad kariai savanoriškai skrido ginti „Azovstal“, o jam teko priimti itin sudėtingus sprendimus, praneša UNIAN.

„Pagrindinė mūsų užduotis buvo amunicijos pristatymas sraigtasparniais. Bet kai ateina 10 savanorių ir sako: „Norime skristi ginti „Azovstalio“, tada tenka priimti sudėtingus sprendimus. Ką pristatyti: priešlėktuvinius pabūklus, vaistus, ryšio priemones, ar žmones, kurie gins“, – prisiminė Ukrainos specialiųjų pajėgų vadas.

V.Chorenka papasakojo apie kitą situaciją, kai teko 15 tonų krovinį gabenti orlaiviu, kuris paprastai gali paimti tik apie dvi tonas.

„Operacijos atlikimo laikas buvo kelios minutės, iškrovimas negalėjo viršyti 10 minučių“, – sakė jis

Karininkas pažymėjo, kad buvo surengtos septynios sėkmingos specialiųjų pajėgų atakos. V.Chorenka tiesiogiai bendravo su specialiųjų pajėgų brigados „Azov“ vadu Denysu Prokopenka, kuris tuo metu net neįtarė, kad bendrauja su Ukrainos specialiųjų pajėgų vadu.

Mūšis prie „Azovstal“ gamyklos

Ukrainos pajėgų tvirtove tapusios „Azovstal“ gamyklos gynėjai Mariupolyje didvyriškai laikė gynybą apie du mėnesius, atitraukdami Rusijos pajėgas ir neleisdami joms judėti kitomis kryptimis.

Rusijos okupantai naikino „Azovstal“ leisdami raketas ir mėtydami bombas, apšaudydami artilerija ir tankais, kartu vykdydami antžemines atakas ir puolimus metalurgijos gamyklos teritorijoje.

Gegužės 16 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad aukštesnioji karinė vadovybė davė įsakymą „Azovstal“ esančių dalinių vadams išsaugoti personalo gyvybes. Pažymėta, kad garnizonas įvykdė paskirtą kovinę užduotį. Apie du tūkstančiai „Azovstal“ pateko į Rusijos nelaisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.