Kinijos ir JAV prezidentai susitarė atnaujinti aukšto lygio karinių pajėgų bendravimą

Kinijos vadovas Xi Jinpingas viršūnių susitikime perspėjo JAV prezidentą Joe Bideną nutraukti ginklų tiekimą Taivanui, tačiau sutiko atnaujinti aukšto lygio abiejų šalių karinių pajėgų bendravimą, ketvirtadienį pranešė Pekinas.

J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas Kalifornijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas Kalifornijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas Kalifornijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas Kalifornijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas Kalifornijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimas Kalifornijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 8:12 AM

„JAV šalis turėtų... nutraukti ginklų tiekimą Taivanui ir paremti taikų Kinijos susijungimą“, – kalbėdamas su J. Bidenu pasakė Xi Jinpingas, rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Kinija įgyvendins susijungimą, tai neišvengiama“, – sakė Kinijos vadovas, kalbėdamas apie savivaldos statusą turinčios salos, kurią Pekinas yra prisiekęs vieną dieną susigrąžinti, ateitį.

Tačiau abu lyderiai „trečiadienį susitarė lygiavertiškumo ir pagarbos pagrindu atnaujinti aukšto lygio karinių pajėgų bendravimą“, – pranešė Pekino valstybinė žiniasklaida.

Kalifornijoje vykstančiame viršūnių susitikime jie taip pat susitarė surengti bendras vyriausybines derybas dėl dirbtinio intelekto naudojimo, taip pat suformuoti bendradarbiavimo kovoje su narkotikais darbo grupę, teigiama naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Be to, abu vadovai įsipareigojo stengtis nuo kitų metų pradžios didinti reguliarių keleivinių skrydžių tarp abiejų šalių skaičių.

Kalbėdamas su J.Bidenu, Xi Jinpingas teigė, kad Kinija nenori „pralenkti ar nustumti Jungtinių Valstijų“, pabrėždamas, kad „Jungtinės Valstijos neturėtų kurti planų užgniaužti ir pažaboti Kiniją“.

„Kinija nebeis senuoju kolonizavimo ir plėšikavimo keliu, tačiau sustiprėjusi nepasuks ir hegemonijos link“, – kalbėjo Xi Jinpingas, rašoma agentūros „Xinhua“ pranešime.

Xi Jinpingas taip pat perspėjo Vašingtoną, kad Pekinas nėra patenkintas jo firmoms taikomomis sankcijomis ir kitomis priemonėmis.

„JAV Kinijai taikomos sankcijos, susijusios su eksporto kontrole, investicijų atranka ir vienašališkomis priemonėmis rimtai kenkia teisėtiems Kinijos interesams“, – pasakė Xi Jinpingas ir pridūrė:

„Kinijos mokslo ir technologijų slopinimas kliudo kokybiškai Kinijos plėtrai ir atima iš Kinijos liaudies jos teisę į plėtrą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.