Ekspertas papasakojo, ką reikia daryti, kad karas persikeltų į Rusiją: prabilo apie ginklų gamybą Ukrainoje

​Nacionalinės antikrizinės grupės vadovaujantysis partneris Tarasas Zahorodnas atsakė, ar po JAV gynybos sekretoriaus vizito Kijeve Ukraina gali tikėtis gauti daugiau ginklų arba išplėsti jų panaudojimo galimybes. Ekspertas taip pat prabilo ir apie smūgių Rusijai realybę. Apie tai rašo portalas „Unian“.

Karas Ukrainoje. Degantis rusų tankas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Degantis rusų tankas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų kareiviai.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų kareiviai.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 7:35 AM

Ekspertas pažymėjo, kad Pentagono vadovo Lloydo Austino vizitas suteikia Vakarų partneriams galimybę gauti išsamesnę informaciją apie Ukrainos karinius poreikius ir problemas, kurios neįmanoma pateikti telefoninių pokalbių metu.

„Apskritai L. Austinas yra lobistas, siekiantis teikti pagalbą Ukrainai. Per klausymus JAV Senate jis aiškiai pažymėjo, kad Ukrainai reikia padėti, ir jei Rusija nebus sustabdyta čia, tuomet turėsime siųsti amerikiečių karius į Europą. Jis brėžė tiesiogines paraleles su Pirmuoju ir Antruoju pasauliniais karais, kai amerikiečiai taikė tokį nesikišimo į karą Europoje modelį, o paskui vis tiek turėjo siųsti karius. Taigi tai labai geras ženklas. Ypač Ramšteino išvakarėse, kur susirinks visų gynybos žinybų vadovai, kad paspartintų ginkluotės teikimo procesus“, – pabrėžė T.Zagorodnas.

Tuo pat metu reikėtų aiškiai suprasti, kad Ukrainai nebus leista naudoti Vakarų ginklų smūgiams į Rusijos teritoriją.

„Tokia tikimybė yra labai maža. Nes tokia apskritai yra JAV politika branduolinių valstybių atžvilgiu. Jei atidžiai pažiūrėsite, kuo ginkluota, pavyzdžiui, Taivano ir Pietų Korėjos kariuomenė, ten yra amerikietiškų lėktuvų, priešlėktuvinių raketų sistemų „Patriot“, bet ne raketų. „Tomahawks“ jie nesuteikia. Taivanas ir Pietų Korėja patys gamina tolimojo nuotolio raketas. Nes tokia yra JAV politika, kuri yra specifinis klausimas, kad Amerika nebūtų įtraukta į karą su Kinija, ta pati logika ir su Rusija“, – aiškino ekspertas.

Ekspertas mano, kad neperkėlus karo į Rusiją, nesutrikdžius jų logistikos, nesunaikinus jų pramonės įmonių, jis užsitęs dar ilgai. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad smūgiams Rusijos teritorijoje Ukraina gali naudoti tik savo gamybos ginklus, saugumo klausimą „reikia paimti į savo rankas“.

„Ukraina turės pati pasigaminti ginklų ir perkelti karą į Rusijos teritoriją. Tai išimtinai mūsų kompetencija – mūsų pačių pagaminti ginklai. Tai mūsų karas, mūsų piliečiai žūsta. Turime suvokti, kad saugumą vis dėlto reikia perimti į savo rankas ir masinę gamybą plėsti būtent mūsų valstybės teritorijoje. Pavyzdžiui, ukrainietiškos gamybos 152 mm sviediniai gali būti naudojami Rusijos teritorijoje, bet jei jie pagaminti Vakarų šalyse, mes jų naudoti negalime. Turime aiškiai suvokti šiuos apribojimus“, – pabrėžė T.Zagorodnas.

Jis pažymėjo, kad Ukrainai pradėjus gaminti savo antžeminius bepiločius lėktuvus, „grūdų koridoriaus“ klausimas buvo išspręstas. „Dabar mums nebereikia ir R.T.Erdogano, kai jis važinėja su savo komisija. Nes Ukrainos saugumo tarnyba patvirtino „Sea Baby“ dronus. Įsivaizduokite, jei turėsime ne tūkstantį, o dešimt tūkstančių dronų, kurie patruliuos Juodosios jūros teritorijoje“, – pridūrė T.Zagorodnas.

Ekspertas pažymėjo, kad norint nepriklausyti nuo išorinių veiksnių ir sprendimų, būtina gaminti savo ginklus Ukrainos teritorijoje.

„Geriau ginklų gamybą dislokuoti ne Europos, o būtent Ukrainos teritorijoje. Todėl tai ir mokesčiai, ir darbo vietos, ir karinių technologijų ribojimo klausimas. Karinėms technologijoms visada taikomi apribojimai, ir jei gaminsime produktą Europos teritorijoje, kils didelis klausimas, ar tai vakarietiškas, ar ukrainietiškas produktas, ar mums leis jį eksportuoti į Ukrainą. Jei turėsime savo raketas, dronus, tada niekieno ir nieko neklausinėsime, ar smogti, ar ne. Tik bus klausimas – šiandien mūsų taikinys bus Brianskas ar Krasnodaras, ar kita vieta“, – pabrėžė T.Zagorodnas.

Jis apibendrino, kad Ukraina turi turėti nepriklausomybę ir autonomiją ginklų klausimu.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.