Ukrainos žvalgybos vadas: Kremlius rengia planus agresijai prieš Baltijos šalis ir Moldovą

„Interfax-Ukraina“ paskelbtame tekste Ukrainos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Oleksandro Litvinenko nurodė, kad visuotinis Rusijos karas prieš Ukrainą įžengė į „kritinį laikotarpį“, tačiau Rusijos vadovas Vladimiras Putinas vis dar tiki, kad kelio atgal nėra, ir yra pasirengęs ilgai tęsti agresiją. Be to, anot pareigūno, Kremlius turi planų ir kitose šalyse, įskaitant Lietuvą, Latviją, Estiją ir Moldovą. 

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. Degantis rusų tankas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Degantis rusų tankas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 1:42 PM

Pasak O. Litvinenko, Rusijos vadovas V. Putinas mano, kad nepavykus per tris dienas nugalėti Ukrainos didelio masto kare, Kremlius santykiuose su Vakarais peržengė tašką, iš kurio nebegrįžtama.

Žvalgybos pareigūno teigimu, Kremliaus vadovas tiki, kad jis gali „grąžinti“ Ukrainą ir likusias „istorines Rusijos žemes“, o imperiją galima atkurti tik globaliai perdalijus pasaulį. Jo skaičiavimais, toks procesas gali užtrukti 10–15 metų ir būti lydimas įvairaus masto ir intensyvumo konfliktų. Gali būti, kad jame bus panaudotas branduolinis ginklas.

Karas prieš Ukrainą šiuo metu Kremliuje suvokiamas kaip svarbus, bet ne vienintelis Rusijos, kuri iš tikrųjų kariauja pasaulinį karą su Jungtinėmis Valstijomis ir visais Vakarais, frontas, nurodo O. Litvinenko.

Keturi Rusijos tikslai

Atsižvelgdamas į minėtą požiūrį, Kremlius šiuo metu svarsto keturis uždavinius. Tikslai apima vidaus stabilumo užtikrinimą, alternatyvios Vakarams valstybių koalicijos sudarymą, pasirengimą būsimai agresijai prieš kitas šalis, konfliktų Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Balkanuose kurstymą. Šiam tikslui skirtas 2024–2026 m. Rusijos biudžetas, pažymi O. Litvinenko.

Maskva svajoja sudaryti alternatyvią Vakarams valstybių koaliciją, vadinamąsias „daugumos koalicijas“. Ukrainos žvalgybos tarnybos vadovo teigimu, šis „Pasaulio pietų+“ formatas turėtų skatinti alternatyvius Vakarams modelius, įskaitant politinius, ekonominius, finansinius, humanitarinius ir vertybinius.

Kad tai pasiektų, agresoriui reikia palaužti Vakarų valią konfrontuoti, taip pat ir didinant branduolinį šantažą. Be to, įtikinti Vakarų elitą, kad jis „pralaimi“ ir turėtų „taikiai pasitraukti“, nurodo O. Litvinenko.

Ukrainos užsienio žvalgybos vadovo teigimu, V. Putino užduotis taip pat yra pasirengti būsimai Rusijos agresijai prieš kitas šalis. Šiuo metu prioritetas teikiamas Moldovai ir Baltijos šalims: Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

Kremlius jau pradėjo tokį pasirengimą, prisidengdamas „rusakalbių teisių pažeidimu“, pažymi O. Litvinenko. Pirmiausia tai atsispindi Latvijoje ir Estijoje.

Išsiuntus rusų diplomatus šnipus, rusai su savo agentais aktyviai skverbiasi į Europos šalis, ypač pietines, kurdami įmones, nevyriausybines organizacijas ir panašiai. Yra požymių, kad ruošiamasi didelio masto karui.

Konfliktų kurstymas Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Balkanuose taip pat yra Kremliaus diktatoriaus užduotis, teigia Ukrainos užsienio žvalgybos vadovas.

Rusija taip pat siekia pasinaudoti silpnėjančiomis Vakarų, ypač Prancūzijos, pozicijomis Sahelyje ir apskritai Afrikoje. Žvalgybos pareigūnas nurodo gamtinius išteklius, bandymus apriboti europiečių galimybes naudotis uranu, nafta ir dujomis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.