Kinija apkaltino JAV kurstant įtampą Pietų Kinijos jūroje

Kinija pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos atsakingos už „tyčinį įtampos kurstymą“ Pietų Kinijos jūroje. Pekinas tai pareiškė, kai JAV karo laivas praplaukė vandenimis, į kuriuos pretenduoja Kinija.

Pietų Kinijos jūra.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pietų Kinijos jūra.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 9:38 AM

„Gruodžio 4 d. pakrantės kovos laivas „USS Gabrielle Giffords“ neteisėtai įplaukė į vandenis, esančius šalia Ren'ai rifo Kinijos Nanšos regione, negavęs Kinijos vyriausybės pritarimo“, – sakė Kinijos Pietų vadovybės atstovas Tian Junli.

Antroji Tomo sekluma, kiniškai vadinama Ren'ai rifu, yra maždaug už 200 kilometrų nuo vakarinės Filipinų Palavano salos ir daugiau nei už 1000 kilometrų nuo artimiausios didelės Kinijos sausumos teritorijos – Hainano salos.

Kinijos kariuomenė pirmadienį „sekė visą operaciją“, sakė Tian Junli ir pridūrė, kad „Jungtinių Valstijų tyčinis įtampos kurstymas Pietų Kinijos jūroje yra rimtas Kinijos suvereniteto ir saugumo pažeidimas“. Pasak jo, kariuomenė šiame regione palaiko aukštą budrumą, „ryžtingai gindami nacionalinį suverenitetą ir saugumą“.

Pekinas ignoruoja 2016 m. Hagos Nuolatinio arbitražo teismo sprendimą, kad jo pretenzijos į beveik visą jūrą neturi teisinio pagrindo. Pastarąjį dešimtmetį Kinija sustiprino patruliavimą Pietų Kinijos jūros vandenyse ir prie rifų, pastatė dirbtines salas ir jas militarizavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.