Paskelbtas įrašas, kuriame rusai žiauriai sušaudo ukrainiečių karo belaisvius Okupantai sulaukė atpildo

Ukrainos atvirųjų šaltinių žvalgybos projektas „DeepState“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame, kaip įtariama, užfiksuota, kaip Rusijos kariai Donecko Prokrovskio rajone nužudo neginkluotus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius, pasidavusius į nelaisvę, rašo „Meduza“.

Stop kadras.
Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-04 11:58, atnaujinta 2023-12-04 16:39

Teigiama, kad įrašas gruodžio 2 d. buvo nufilmuotas iš drono į šiaurę nuo Avdijivkos. Juose užfiksuoti netoli priedangos stovintys, kaip manoma, šeši automatiniais ginklais ginkluoti rusų kariai, iš priedangos išnyra du Ukrainos kariai, vienas jų rankas susidėjęs už savo galvos. Kai antrasis karys išeina iš žeminės ir atsigula ant žemės, jie sušaudomi.

Po įrašo paskelbimo Donecko srities generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą. Ukrainos generalinės prokuratūros pranešime teigiama, kad ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl karo įstatymų ir papročių pažeidimo, susijusio su tyčiniu nužudymu (Ukrainos baudžiamojo kodekso 438 straipsnio 2 dalis).

„Vaizdo įraše užfiksuota, kaip grupė rusiškomis uniformomis vilkinčių asmenų iš arti nušauna du neginkluotus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformą vilkinčius kariškius, kurie pasiduoda kaip karo belaisviai“, – nurodoma prokuratūros pranešime.

Ukrainos Taurijos regiono karinės vadavietės atstovas Oleksandras Štupunas leidiniui „Ukrianskaja Pravda“ nurodė, kad vaizdo įrašo autentiškumas tikrinamas.

„Tokie nusikaltimai neturi senaties termino, visi įrodymai bus perduoti atitinkamoms tarptautinėms institucijoms, kurios nagrinėja karo nusikaltimus“, – sakė jis.

Ukrainos žmogaus teisių komisaras Dmytro Lubinecas pareiškė, kad kreipsis į Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą ir JT. Jo nuomone, „vaizdo įraše visi aiškiai mato, kad Ukrainos kariškiai atlieka visus būtinus veiksmus, kurie rodo, kad jie yra neginkluoti, kad jie pasiduoda ir nekelia jokios grėsmės Rusijos kariškiams“.

Todėl, pasak D. Lubineco, jie automatiškai turėjo būti paimti į nelaisvę ir jiems turėjo būti suteiktas karo belaisvių statusas.

Rusijos gynybos ministerija kol kas nekomentavo paskelbto vaizdo įrašo.

Į karo belaisvius šaudę rusai – sunaikinti

Vėliau Ukraina pranešė, kad rusų okupantai, sušaudę į nelaisvę pasidavusius Ukrainos karius, buvo sunaikinti.

Apie tai kalbėdamas per televiziją nurodė O. Štupunas.

„Galiu patvirtinti, kad tolesnių karinių veiksmų metu tą nusikaltimą įvykdžiusių rusų okupantų grupelė buvo sunaikinta“, – pasakė O. Štupunas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.