Kinija teigia, kad jos sąjungininkė Venesuela ir Gajana turi išspręsti tarpusavio nesutarimus dėl sienos

Kinija trečiadienį pareiškė, kad jos artima sąjungininkė Venesuela ir Gajana turi išspręsti tarpusavio nesutarimus dėl sienos.

Kinijios užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijios užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 12:44 PM

Pekinas apie tai prakalbo po to, kai Karakasas pasiūlė įstatymo projektą, numatantį sukurti Venesuelos provinciją ginčijamame naftos turtingame regione.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro siekia sukurti „Gajana Esekvibo“ provinciją regione, kurį daugiau kaip šimtmetį administruoja Gajana – tai pakurstė įtampą tarp abiejų kaimyninių Pietų Amerikos šalių. N. Maduro taip pat nurodė, kad turi būti nedelsiant išduoti naftos, dujų ir kasybos regione leidimai. Gajanos prezidentas Irfaanas Ali pavadino N. Maduro pareiškimus „tiesiogine grėsme“ jo šaliai.

Sekmadienį Venesuela surengė prieštaringai vertinamą teisiškai neįpareigojantį referendumą dėl regiono likimo. Jame 95 proc. rinkėjų pareiškė paramą Karakaso planams dėl Esekvibo.

Pekinas – pagrindinis Venesuelos kreditorius, kuris palaiko glaudžius ryšius su diplomatiškai izoliuota, infliacijos varginama socialistine valstybe – trečiadienį pabrėžė, kad abi šalys yra „geros Kinijos draugės“.

„Kinija visada gerbė visų valstybių suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Pasak jo, Pekinas „nuosekliai remia Venesuelą ir Gajaną deramai sprendžiant klausimus dėl sienų nustatymo“.

„Tai atitinka abiejų tautų interesus, taip pat skatina stabilumą, bendradarbiavimą ir plėtrą Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione“, – pridūrė atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.