Armėnija ir Azerbaidžanas apsikeitė karo belaisviais

Armėnija ir Azerbaidžanas trečiadienį apsikeitė karo belaisviais – tai laikoma pirmuoju žingsniu santykių normalizacijos link.

 Azerbaidžano karys.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Azerbaidžano karys.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 3:13 PM

Kaimyninės šalys buvo įsitraukusios į ilgą konfliktą dėl Kalnų Karabacho kontrolės, kuri rugsėjį galiausiai atiteko Azerbaidžanui po žaibiško puolimo prieš armėnų pajėgas, iki tol kontroliavusias šį anklavą tris dešimtmečius. Nuo tada derybos dėl normalizacijos, kurioms atskirai tarpininkavo Europos Sąjunga (ES), JAV ir Rusija, yra įstrigusios, nors abi šalys yra sakiusios, kad taikos susitarimas galėtų būti pasirašytas iki metų pabaigos.

Trečiadienį „Azerbaidžanas paleido 32 armėnų karius, o Armėnija išlaisvino du azerbaidžaniečių karius“, sakoma Azerbaidžano valstybinės karo belaisvių komisijos pranešime.

Jame priduriama, kad „mainai įvyko Azerbaidžano ir Armėnijos sienos Gazacho sektoriuje“.

„Armėnų kariai buvo perduoti Armėnijai po to, kai Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas įvertino jų sveikatą ir priėjo prie teigiamos išvados“, – nurodoma pranešime.

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas savo feisbuko paskyroje paskelbė 32 išlaisvintų Armėnijos karių sąrašą.

Mainai įvyko po to, kai Baku ir Jerevanas praėjusią savaitę paskelbė bendrą pranešimą, kuriame pažadėjo pasinaudoti „istorine proga pasiekti ilgai lauktą taiką regione“ ir pranešė apie apsikeitimą karo belaisviais.

ES, JAV, Turkija ir Rusija pasveikino šį pranešimą kaip „proveržį“.

Lapkritį Jerevanas sakė, kad Baku iš viso laiko 55 Armėnijos karo belaisvius.

Šis skaičius apima šešis civilius, 41 kariškį ir aštuonis separatistų lyderius, sulaikytus po rugsėjį surengtos Baku karinės operacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.