TATENA įtaria, kad Šiaurės Korėjoje pradėjo veikti antras branduolinis reaktorius

Jungtinių Tautų atominės energetikos agentūros (TATENA) duomenimis, Šiaurės Korėjos Jongbjono branduoliniame objekte pradėjo veikti antrasis reaktorius.

Šiaurės Korėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2023, 2:59 PM, atnaujinta Dec 22, 2023, 3:00 PM

Jongbjonas yra pagrindinis Šiaurės Korėjos branduolinis kompleksas, kuriame įrengtas pirmasis penkių megavatų galios branduolinis reaktorius ir kuris yra vienintelis žinomas plutonio šaltinis Šiaurės Korėjos ginklų programai.

Antrasis – lengvojo vandens reaktorius – dabar taip pat atrodo veikiantis, nes pastebėta, kad iš jo išleidžiamas šiltas vanduo, sakoma ketvirtadienio vakarą paskelbtame TATENA pranešime.

„Šilto vandens išleidimas rodo, kad reaktorius pasiekė kritinį lygį“, – pranešime teigė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi.

Ekspertų teigimu, branduolinio reaktoriaus veikimas kritiniu režimu yra toks, kai branduolinė grandininė reakcija yra savarankiška.

Nuo 2009 metų, kai Šiaurės Korėja išsiuntė inspektorius, TATENA nebegali patekti į šalį. Nuo to laiko agentūra, stebėdama Šiaurės Korėją, daugiausia remiasi palydovinėmis nuotraukomis.

„Neturėdama galimybės patekti į objektą, Agentūra negali patvirtinti jo veikimo būsenos“, – sakė R. Grossi.

Jis pabrėžė, kad lengvojo vandens reaktoriaus (LWR) „statyba ir eksploatavimas“ prieštarauja JT Saugumo Tarybos rezoliucijoms ir yra „labai apgailėtina“.

„LWR, kaip ir bet kuris kitas atominis reaktorius, gali iš panaudoto (apšvitintojo) kuro pagaminti plutonį, kuris gali būti atskirtas perdirbimo metu, taigi tai kelia susirūpinimą“, – sakė R. Grossi.

Plutonis, kuris yra pagrindinė medžiaga branduoliniams ginklams, kaip manoma, išgaunamas perdirbant kuro strypus, panaudotus eksploatuojant pirmąjį Jongbjono branduolinį reaktorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.