Irako premjeras pareiškė esąs pasiryžęs stengtis, kad šalyje neliktų JAV vadovaujamos koalicijos

Irako ministras pirmininkas Mohamedas Shia al-Sudani penktadienį pareiškė esąs pasiryžęs „padaryti galą“ tarptautinei kovos su džihadistais koalicijai jo šalyje po to, kai per JAV smūgį Bagdade žuvo proiranietiškas karo vadas.

Mohamedas Shia al-Sudani.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mohamedas Shia al-Sudani.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-05 15:27, atnaujinta 2024-01-05 15:28

M. al-Sudani, kurio vyriausybei yra būtina Teherano poziciją remiančių partijų parama, pastarosiomis savaitėmis ne kartą pasakė norįs, kad užsienio karių neliktų Irake.

Tačiau paskutiniai komentarai pasigirdo regione smarkiai išaugus įtampai, o jau beveik tris mėnesius trunkančio Izraelio karo su „Hamas“ atgarsiams vis garsiau aidinti tiek Irake, tiek visuose Vidurio Rytuose.

Ketvirtadienį per JAV drono ataką žuvo „Hashed al-Shaabi“ – buvusių sukarintų proiranietiškų padalinių grupuotės, šiuo metu įtrauktos į Irako ginkluotųjų pajėgų sudėtį – frakcijos „Harakat al-Nujaba“ karo vadas ir dar vienas narys.

Vašingtonas išpuolį Irako sostinėje pavadino būtinąja gintimi, tačiau M. al-Sudaki vyriausybė jį pasmerkė kaip JAV vadovaujamos koalicijos „akivaizdžios agresijos“ aktą.

Irako premjeras penktadienį „patvirtino (savo) poziciją siekti padaryti galą tarptautinei koalicijai, kadangi jos egzistavimas nebeturi pagrindo“, – teigiama jo biuro išplatintame pranešime.

Pranešime nurodoma, kad jis pasakė, jog netukus įvyks „dialogas“, siekiant „nustatyti jos paleidimo tvarką“.

Pranešime atkreipiamas dėmesys, kad M. al-Sudani taip kalbėjo minint per JAV drono ataką 2020 m. žuvusio Irano generolo ir Revoliucinės gvardijos operacijų užsienyje vado Qasemo Soleimani mirties metines.

Prieš Irake nuo 2014 m. dislokuotas JAV ir kitų koalicijos partnerių pajėgas, kurių tikslas buvo kovoti su Islamo valstybės grupuote, nuo Izraelio karo su Irano remiama Palestinos grupuote „Hamas“ pradžios spalio 7 d. reguliariai rengiami išpuoliai.

Vašingtono teigimu, nuo spalio pradžios prieš jo pajėgas Irake ir kaimyninėje Sirijoje surengta daugiau nei 100 atakų.

Atsakomybę už daugumą iš jų prisiėmė Irako islamo pasipriešinimo judėjimas, kurį sudaro su Iranu siejamos ginkluotos grupuotės, besipriešinančios pajamai, kurią JAV teikia Izraeliui Gazos kare.

Irake yra maždaug 2 500 Jungtinių Valstijų karių, dar 900 yra dislokuoti Sirijoje. Šis kontingentas priklauso tarptautinei koalicijai, suburtai tuo metu, kai Islamo valstybė agresyviai užiminėjo vis naujas teritorijas. Tarp kitų koalicijos partnerių yra Prancūzija, Ispanija ir Jungtinė Karalystė.

2017 m. gale Bagdadas paskelbė pergalę prieš grupuotę, tačiau džihadistų judėjimas vis dar laikosi atokiose šiaurės Irako vietovėse ir laikas nuo laiko organizuoja vis naujus išpuolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.